Světoznámá dětská léčebna Vesna v Janských lázních prochází nejrozsáhlejší přestavbou v historii

30. duben 2019 10:31

Hluk a prach kvůli stavebním úpravám, mírně omezená kapacita. Světoznámá dětská léčebna Vesna v Janských lázních prochází úpravami za sto milionů korun. Během dvou let se kompletně změní dispozice dvou pater budovy. Co se ve Vesně děje právě teď a jaký to má dopad na pacienty zjišťoval reportér Václav Plecháček.

S manažerem technického úseku Státní lázní Janské Lázně Petrem Janovcem vstupujeme do výtahu. A vyjíždíme do šestého patra, kde momentálně probíhá největší obnova a rekonstrukce. Ale i tento výtah bude již brzy nahrazen novým.
„Je to samozřejmě součást protipožárních opatření v rámci celé budovy."

Antigravitační chodník vyvinutý v NASA pomáhá pacientům v Janských Lázních

ALTER G - nácvik chůze s programovatelným odlehčením spočívající v antigravitačním efektu – metoda vyvinutá v NASA

Státní lázně v Janských Lázních nakoupily několik nových unikátních přístrojů pro rehabilitaci pacientů. Jde o dva speciálně upravené běžící pásy a dále manžetu, která po nasazení vysílá do nohou elektrické impulsy. Na novinky, díky kterým se někteří lidé znovu učí chodit, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

V šestém patře budovy je klid. Ovšem pouze do chvíle, než otevřeme dveře s nápisem: zákaz vstupu na staveniště.
„Ano, tady již je vidět na první pohled, že jsme na stavbě."

Přicházíme na místo, které vypadá momentálně jako obrovská garáž.
„Veškeré původní konstrukce, příčky, dveře, stěny, vše je již vybouráno a připravováno na montáž nových konstrukcí. To znamená nové rozdělení prostorů do potřeb daných projektem a našimi provozy."

Světoznámá dětská léčebna Vesna v Janských lázních prochází úpravami za sto milionů korun

Stavbyvedoucí Jaroslav Tichý popisuje, co se právě při rekonstrukci Vesny odehrává.
„V současné době jsou provedeny bourací práce. Teď už bude probíhat rastrování nových příček a napojování na stávající instalace z pátého patra."

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

Kvůli rozsáhlé přestavbě se dočasně snížila kapacita dětské léčebny Vesna. Podle primáře Jana Podojila musí také pacienti momentálně počítat s vyšší hlučností a prašností.
„Snažíme se co nejvíce omezit tyto vedlejší negativní průvodní jevy. Myslím, že v současné době se vše podařilo mít nějakým způsobem pod kontrolou. Nejhlučnější oddělení jsme museli na přechodnou dobu uzavřít. Otevíráme ale jiné oddělení, jako depandance mimo hlavní budovu."

Přestavba šestého patra dětské léčebny Vesna v Janských Lázních skončí do konce letošního roku. V tom příštím stavbaře čeká rekonstrukce druhého poschodí.

Spustit audio

Související