Světlušky na Riviéře pomohly nevidomým

27. duben 2015

Noční tmu podél řeky Svratky prosvětlilo ve čtvrtek v noci šest stovek symbolických světlušek. Tedy lidí, kteří neváhali vyměnit pohodlí domova za noční běh pro dobrou věc.

S rozsvícenými čelovkami a mnohdy i symbolickými tykadly na čele se nořili do tmy, aby se zapojili do prvního ročníku brněnského Nočního běhu pro Světlušku. Ten je sice už tradičním projektem Nadačního fondu Českého rozhlasu, ale dosud se konal jen v Praze.

Tma je symbolem akce, jejíž výtěžek slouží zrakově postiženým. Do běhu se ostatně spolu se sportovci a nadšenci zapojují právě nevidomí běžci. Těm pomáhají nástrahy terénu zdolávat spoluběžci označovaní jako traséři.


„Běžel jsem s Martinem Davidem, který studuje hru na příčnou flétnu na JAMU. Kolem bylo poměrně dost lidí, takže bylo nutné hlídat nejen šířku koridoru a překážky na trati, ale také sladit rychlost s lidmi okolo,“ svěřil se redaktor brněnského rozhlasu Tomáš Jelen, který si roli traséra vyzkoušel poprvé v životě.

Pomyslnýma očima nevidomého běžeckého partnera se stala i moderátorka brněnského rozhlasu Jarka Vykoupilová. „Je to zvláštní zodpovědnost, člověk si najednou uvědomí i věci, které běžně nevnímá,“ prozradila.

Jarka Vykoupilová a Jiří Kokmotos na nočním běhu pro Světlušku 2015 v Brně

A právě to je jedním z cílů běhu, který pomáhá získat prostředky pro Nadační fond Světluška. Přirozenou formou seznámit veřejnost s tím, jaké nástrahy mohou v terénu čekat nevidomé a těžce zrakově postižené. „Každým rokem nám počet startujících na Nočním běhu zvyšuje a pokaždé zatím překročil další novou tisícovku,“ říká ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

„A my jsme rádi, že Brno se hned v prvním ročníku dokázalo vyhoupnout se zájmem tak vysoko. Ta dlouhá řada světýlek mizících na tři a půl kilometru dlouhou trasu byla fascinující i dojemná zároveň,“ poznamenal vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos, který běh odstartoval společně s fotbalistou Petrem Švancarou. V řadách běžců se objevily i další brněnské osobnosti.

Peníze, které účastníci zaplatili za startovné a prodej symbolických předmětů, putují na pomoc nevidomým dětem a dospělým z celé České republiky. Díky nim dostávají například speciální pomůcky, které „mluví“ nebo mají hmatový displej, ale také vodicí psy či další předměty. Jen v roce 2014 rozdělila Světluška více než jedenáct milionů korun.

Více o běhu i nadačním fondu lze najít na webových strankách.

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka