Svatováclavské rohlíčky. Obalují se v másle, rumu a cukru
Blíží se 28. září a možná přemýšlíte, který dezert připravíte svým Václavům k svátku. Předkládáme vynikající rohlíčky podle prvorepublikového receptu.
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla (nebo rostlinného tuku)
- 2 žloutky
- 20 g droždí
- 1KL cukru
- cca 100 ml mléka
- sůl
- Na namáčení: cca 150 g másla a rum podle uvážení a chuti
- Na obalení: moučkový cukr
Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme do něj droždí, neháme vzejít. Změklý tuk utřeme, přidáme žloutky, mouku, zkynuté droždí a sůl. Vypracujeme těsto, které je dost řídké. Necháme jen chvilku odpočinout. Pak děláme malé rohlíčky a na plechu vyloženým pečícím papírem je necháme trochu vykynout. Rohlíčky dáváme víc od sebe, při pečení poměrně dost nakynou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C do růžova. Upečené, ještě teplé, máčíme v rozehřátém másle smíchaným s rumem a obalujeme v moučkovém cukru.
Těsto je poměrně řídké a proto pro rychlou a čistou práci zvolte tento postup: Do malé misky nasypeme trochu hladké mouky a kávovou lžičkou z těsta vykrajujeme malé kousky, které obalíme v mouce, zakulatíme, vytvoříme váleček a ten zahneme do tvaru rohlíčku.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.