Sumčí škvarky
Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.
Budete potřebovat:
- 1 vykostěného a staženého sumce
- sůl
- pepř
- sladkou červenou papriku
- Solamyl nebo hladkou mouku
- sádlo nebo olej
Postup:
- Čerstvé rybí maso (bez kostí) nakrájíme na kostičky.
- Optimální velikost je od 1,5 do 3 cm.
- Pak maso nasolíme a necháme odležet 1 až 5 hodin.
- Následně maso lehce opepříme a zlehka poprášíme červenou paprikou, aby získalo načervenalou barvu škvarků.
- Na závěr ho obalíme v mouce nebo v Solamylu.
- Ten vytvoří křupavou krustu, která je více podobná škvarkům.
- Po této přípravě můžeme připravené maso vložit do rozpáleného sádla nebo oleje.
- Maso necháme osmahnout dozlatova ze všech stran.
- Po vytažení má podobu opravdových škvarků.
- Odkládáme ho na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vysaje zbytek sádla nebo oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.