Studenti si začínají hledat brigády na léto, nejčastěji jim práci nabízejí průmyslové podniky

8. duben 2024 06:30

Obsluha v kavárně, rovnání zboží v supermarketu nebo práce u stroje - i takové přivýdělky často volí studenti přes letní prázdniny. Nabídka volných míst se ale postupně vyprazdňuje.

V nabídce jsou aktuálně například pozice ve službách, ale i manuální práce. Zatímco o práci v kavárně nebo restauraci ale zatím velký zájem není, opačná situace je naopak u míst, kde se pracuje se zvířaty.   

„Musím říct, že když jsem ten inzerát napsala, tak jsem nevěřila, že se vůbec někdo ozve, ale byla jsem extrémně velmi mile překvapena, protože to množství lidí, které se ozvalo, bylo neskutečně velký. Dostala jsem přes 210 esemesek a měla jsem třeba 70 přijatých hovorů,“ vypráví majitelka zámecké stáje v Plandrech u Jihlavy Veronika Krejčířová Vacková. Brigádníky na internetu letos hledala poprvé.

Nakonec přijala sedm brigádníků, polovinu z nich tvoří studenti od 15 do 18 let. Další volná místa už ale – na rozdíl od majitelky jihlavské kavárny Olgy Bednářové - nemá. 

„Stále hledám a budu hledat, protože brigádníků je nedostatek. Teď jich tady máme zhruba přes dvacet až dvacet šest. Potřebujeme jich tolik, protože brigádníci většinou nevydrží. Aby chodili třikrát čtyřikrát týdně, což je nemožný, takže proto jich máme tolik, protože chodí jednou týdně,“ vysvětluje kavárnice.

Spustit audio