Středoškoláci z Lanškrouna vyrábí sýry ve vlastní mlékárně
Studenti Střední zemědělské a veterinární školy Lanškroun se učí vyrábět sýry, tvaroh nebo jogurty. Nemusí kvůli tomu na praxi do některé z mlékáren, mají už svoji vlastní. Jde spíš o minimlékárnu, která zatím zásobuje jen školní bufet a jídelnu.
„Zpracováváme jenom mléko, které se nadojí tady na dojírně. Celkově to je přibližně 1000 litrů denně. Vyrábíme selské pasterované mléko, selský jogurt, selský tvaroh a selské čerstvé sýry,“ říká Milena Velecká, která učí studenty, jak se zpracovává mléko.
Škola má v plánu, že studenti budou vyrábět kromě měkkých také tvrdé sýry. I když se studenti naučí zpracovávat mléko, podle Mileny Velecké je cesta na pozici odborníka v mlékárně delší.
Milena Velecká ještě dodává, kdy se studenti začínají učit zpracovávat mléko: „Celkově hygienu potravin mají vlastně zařazenou již v prvních dvou letech studia na této škole. Ke mně na praxi dojdou až ve třetím ročníku.“
Zatím zpracovávají studenti ve své minimlékárně denně 400 litrů mléka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Doktorand Karlovy univerzity vystupoval v Rusku s falešnými tituly. Fakulta ho za to kárá, řešení nemá
-
Ani Ústavní soud nepřiměl vládu ke shodě nad povinnými kastracemi trans osob. ODS váhá
-
Rusko chce u Charkova vytvořit nárazníkové pásmo, časem může město dobýt, soudí analytik Smetana
-
Spotřebitelské organizace v EU podaly stížnost na Temu. Problém je s kvalitou zboží i s daty zákazníků