Středeční Noční linka: Patří bicykl do vašeho života?

27. březen 2024

Vzpomenete si ještě na své první kolo? Kdy jste se na kolo poprvé posadili? A kdo vás na kole učil jezdit? Patří bicykl i dnes do vašeho života? Co jste na kole všechno zažili?

Mimochodem víte, že první náznaky vytvoření jízdního kola jako dopravního prostředku sahají na počátek 19. století? Základním materiálem tehdy bylo dřevo a na těžkém dřevěném podstavci byla umístěna dvě kola a poduška, která měla představovat sedadlo. Protože pro pohon ještě nebyly vytvořeny pedály, jezdec se nohama odrážel o zem. První takovéto kolo sestrojil v roce 1813 německý baron Ludwig Drais von Sauerbronn a vynález byl pojmenován "draisina". Dnešní kola jsou s těmi historickými nesrovnatelná. A že má jízda na kole pozitivní vliv na naše zdraví, není pochyb. Jestlipak k příznivcům cyklistiky patříte také vy?

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.