Štěpánská pečeně. Další způsob jak využít velikonoční vajíčka

Je po Velikonocích a téměř v každé rodině zůstala vařená vejce. Co s nimi? V tomto pokrmu je dobře využijeme.

Ingredience
  • 750 g hovězího zadního masa
  • 2 – 3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 větší mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 rajče
  • 1 lžíce másla
  • olej na opečení
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar

Maso otřeme vlhkou utěrkou a osušíme. Syrové maso rozřízneme na plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a oloupaná vařená vejce do něj zabalíme jako do rolády, převážeme nití nebo provázkem. Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet.

V nádobě rozehřejeme olej a připravenou roládu v něm po všech stranách opečeme. Potom povrch masa osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu a stáří masa cca 1 ½ hodiny, někdy i více. Během dušení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem. Před dokončením maso několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200°C.

Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme. Maso nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou.

Náročnější postup

Maso necháme vcelku. Prostředkem špalíku masa po vlákně prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Poté naplníme oloupanými vařenými vejci. Otvor zašijeme nebo spíchneme jehlami nebo párátky. Ostatní postup je stejný.

Příloha: opečené brambory, vařené brambory, hranolky, dušená rýže, vařená pohanka, čerstvá zelenina

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.