Stěhování po dvaceti pět letech z provizoria. Policejní koně mají nový domov v Tlumačově

Zlínští jízdní policisté se přestěhovali po dvaceti pěti letech z Pozlovic do Tlumačova.

Oddělení služební hipologie Zlín dnes oficiálně zahájilo svou činnost v Zemském hřebčinci. Získalo tam kvalitnější zázemí pro jezdce i zvířata.

V Pozlovicích na Zlínsku byli jízdní policisté v provizoriu. Hlavním důvodem přesunu byly tedy nevyhovující podmínky pro koně i jezdce.

Zemský hřebčinec v Tlumačově policistům vyšel vstříc. Nyní mají k dispozici lepší stáje pro koně, zázemí pro policisty a výcvikový areál.  Tady koně s jezdci cvičí skoky, překonávání překážek anebo reakce na střelbu či kouř z dýmovnic.

Policejní kontrola chatové oblasti

"Máme zde vše, co potřebujeme. Nejdůležitější je výcvik služebních koní, Tlumačov disponuje velkou jezdeckou krytou halou, má dvě velká kolbiště venkovní, pro výcvik je zde dostatek prostoru a je to kvalitní zázemí," řekl vedoucí oddělení služební hipologie Zlín Dalibor Břečka.

Oddělení má zatím sedm služebních koní. Brzy dostanou osmého, který chybí do plného počtu potřebného pro hlídkování. Z těchto osmi koní tak policisté sestavují čtyři hlídky.

Zajímavostí je, že v České republice mají jízdní policisty pouze ve Zlínském a Jihomoravské kraji a také v Praze.

Na Zlínsku policisté na koních uskutečňují běžnou denní hlídkovou činnost především v nedostupném terénu, jako jsou například chatové oblasti.

Účastní nejrůznějších pátracích akcí. A samozřejmě při zajištění fotbalových zápasů a demonstrací. Jízdní policisté také často vystupují na jezdeckých dnech.

 

autor: Miroslav Urubek

Související