Stavební úřad v Cholticích končí. Dosluhující úředníky nemá kdo nahradit

18. duben 2024 13:27

Na některých stavebních úřadech dál přetrvávají problémy, marně totiž shání nové zaměstnance. Často je odrazují nízké tabulkové mzdy nebo náročnost profese. Třeba v Cholticích na Pardubicku dospěla situace do stavu, kdy stavební úřad skončí úplně, zanikne k 30. červnu letošního roku.

Podle nezávislého starosty Choltic Tomáše Bolka nemá dosluhující úředníky kdo nahradit. Jde o dva lidi,  jeden je v důchodovém věku a končí a druhý se rozhodl, že sám tu náročnou agendu dělat nebude a odchází také. Náhradu radnice nemá, do opakovaně vyhlašovaných výběrových řízení se v uplynulém roce nikdo nepřihlásil.

„Nový stavební zákon vyžaduje, aby referenti, kteří budou obsluhovat stavební úřad, byli vzděláni, informováni, začali pracovat s novou technikou a to bohužel starší zájemci nebyli schopni akceptovat,“ dodal Bolek. Pod choltický stavební úřad spadá oblast 15 obcí s víc než 4 tisíci obyvateli.

Od 1. července se lidé, kteří chtějí stavět dům a žádají o stavební povolení, budou muset  obracet na stavební úřad v Přelouči, který je připravený agendu převzít. Potvrdil to vedoucí stavebního odboru města Přelouč Jiří Dobruský s tím, že ta změna se teď ještě řeší legislativně pomocí vyhlášky.

Choltice odbaví Přelouč

Stavební úřad v Přelouči by podle Dobruského rád posílil tříčlenný tým úředníků o nového zaměstnance, který by měl mít na starosti právě oblast Cholticka. Výběrové řízení na tuto pozici je už vypsané. Pokud by se ale nikdo nepřihlásil, Dobruský připouští, že by to mohl být problém.

Už teď je stavební úřad zavalený prací a bez nového kolegy by podle něj opravdu hrozilo, že budou žádosti vyřizovat v delších lhůtách. Podobné problémy řeší i jinde, s nedostatkem lidí se dlouhodobě potýkají třeba i stavební úřady v Lázních Bohdaneč a v Pardubicích.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související