Startuje pstruhová sezóna. Novinkou je prodloužení doby chytání

11. duben 2024

Rybáři se připravují na sezónu pstruhů a dalších minidravců. 16. dubna začíná pstruhová sezóna, proto bývá v tento den v řekách více rybářů než ryb.

„Ovšem ta pravá sezóna dravců začíná až 16. června. 16. dubna startuje sezóna minidravců, což jsou hlavně duháci, potočáci a siveni. To je trojice, která rybáře teď zajímá,“ upřesňuje zkušený člen Českého rybářského svazu Oto Gutwirth.

Vášnivý rybář a náš kolega Oto Gutwirth

Podle Gutwirtha jsou právě pstruh obecný, pstruh duhový a siven americký nejčastějšími minidravci, kteří uváznou v sítích rybářů. Většina tzv. pstruhařů si nenechá ujít možnost poprvé si zachytat v Den D, což je 16. duben.

Kapraři, pstruhaři i univerzálové

Zdolávání ryb na tekoucích vodách je mnohem akčnější, než chytání kaprů u rybníka. Má podobu přívlače nebo muškaření.

„Je to tak, všichni chtějí být u toho. Ti moudřejší si ale pár dnů počkají a pak mají na chytání větší klid,“ usmívá se Oto Gutwirth a podotýká, že sice existují pravověrní kapraři a pstruhaři, ale je také mnoho rybářů, kteří jsou univerzální. Loví štiky, sumce, kapry i pstruhy, jezdí rybařit do zahraničí.

Pstruh

Muškaření i vláčení až do konce listopadu

Pokud s lovem minidravců začínáte, vyzkoušejte chytání přívlačí. Je to jednodušší než královská disciplína muškaření.

„Dříve platilo, že se vláčelo na pstruhových vodách jen do konce srpna. Teď už je to prodloužené do konce celé pstruhové sezóny, tedy do 30. listopadu, takže je povoleno jak muškařit, tak vláčet. To je největší novinka,“ informuje Gutwirth.

Vášnivý rybář a náš kolega Oto Gutwirth

Celkově se toho v rybařině mění mnohem víc. Hodně se rozšiřuje chytání duhových pstruhů na komerčních vodách. Jedná se o závodní chytání pstruhů. Úkolem soutěžících je nachytat co nejvíce ryb v daném úseku za daný čas.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.