Stále víc lidí jezdí kupovat vánoční stromky rovnou na pěstitelské plantáže

8. prosinec 2014

Každý rok si Češi v adventním čase koupí od obchodníků zhruba milion živých vánočních stromků. V posledních letech ale přibývá zákazníků, kteří si pro ně jezdí přímo na plantáže. Pěstitelé stromků tak mají během prosince plné ruce práce. Téměř se nezastaví ani na plantáži u Stratova na Nymbursku.

Motorové pily jsou na plantáži slyšet téměř denně, a to bez ohledu na počasí. „Je to hrozný, už druhý montérky, chráněný oblek, ale přesto i pod ním jsem durch,“ říká jeden z pracovníků Milan Škápík, který musí pracovat i v dešti.

A jak se takový vánoční stromek vlastně řeže? Může to být jakkoli, anebo jsou nějaká daná pravidla? „Většinou je zásada u borovic, aby měly minimálně tři patra a dvacet centimetrů, aby zůstal kmínek. A jinak jedle a smrky co nejníž u země,“ vysvětluje Milan Škápík.

Označené stromky si zákaznici zamluvili už v listopadu

Plantáž vánočních stromků u Stratova provozuje zemědělská firma. Když jí skončily na podzim práce na polích, pustili se všichni pracovníci do řezání stromků. „Stromky chystáme pro zákazníky, kteří je pak dále prodávají, a zároveň i pro lidi, kteří si přímo u nás stromky kupují. Největší zájem je o jedle,“ říká ředitel firmy Tomáš Veselý.

Pokud byste si už teď dojeli ke Stratovu nějaký ten stromek koupit, musíte počítat s tím, že do Štědrého dne ještě nějaký ten den zbývá. A jak se o stromek měli postarat, aby vám do Vánoc vydržel pěkně zelený a voňavý? „Když přijede domů ještě kousíček uříznout a dát ho do vody, protože ten stromek je schopen si tu vodu nasát a tím pádem vydrží mnohem déle,“ radí Tomáš Veselý.

Pro zákazníky, kteří přijíždějí pro stromek přímo na plantáž, je výhodou především to, že si ho mohou sami vyhlédnout a nechat čerstvě uříznout. „Nemusíme ho kupovat někde před obchodním domem zabalený tak, že ani nevidíme, jak vlastně vypadá,“ říká jeden ze zákazníků.

Motorové pily budou ve Stratově slyšet prakticky až do Vánoc. Zákazníci chtějí totiž mít strom co nejčerstvější a pěstitelé se jim jejich přání snaží splnit.

autoři: Michal Trnka , Šárka Formánková
Spustit audio