Srnčí hřbet s brusinkovým přelivem
podle paní Mirky
Suroviny:
1000 g srnčího hřbetu
cca 100 g slaniny
1 polévková lžíce divokého koření (mletý pepř a jalovec, tlučený bobkový list)
60 g vlahého másla na potření
50 g másla nebo oleje na pečení
trochu vývaru
sůl
500 g brusinkového džemu (kompotu)
100 ml červeného suchého vína
1 lžíce krystalového cukru
Postup:
Odblaněný a očištěný srnčí hřbet protáhneme slaninou, pokapeme vlahým máslem a necháme cca 2 dny uležet. Potom jej osolíme a posypeme divokým kořením. V nádobě rozehřejeme máslo nebo olej a srnčí hřbet zprudka opečeme z každé strany. Pak mírně podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme při 200°C cca 50 minut. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou, obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na porce a uložíme na teplé místo. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, přidáme k ní brusinkový džem, víno a cukr, promícháme a 5 minut povaříme. Maso urovnáme na teplou mísu, přelijeme brusinkami a podáváme.
Vhodnou přílohou jsou noky, pečené nebo smažené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše
Celková doba přípravy cca 1 1/2 až 2 hodiny
Pro 6 osob
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.