Sportovní komentátor Štěpán Škorpil: na svém kontě mám 4 500 sportovních přenosů

24. říjen 2019

Na některé sportovní přenosy vzpomíná Štěpán Škorpil velmi rád, na jiné by raději zapomněl. Luboši Xaverovi Veselému odpověděl na otázku, jestli má sportovní komentátor právo na emoce a zda by uměl komentovat každý sport. Škorpil je známý také tím, že usiloval o to, aby byla v Čechách olympiáda.

Na svém kontě má Štěpán Škorpil 150 sportovních přenosů ročně, celkem už jich je 4 500. Za nezapomenutelný nepovažuje jeden, ale celou sérii:

„Nebyl to jeden přenos, ale hned celá série… Mistrovství světa v atletice v Helsinkách v roce 1983. Byla to tenkrát zajímavá situace. Cyklisté, plavci, vzpěrači i boxeři, ti všichni už měli dávno světové šampionáty, ale atleti to do nekonečna oddalovali. Měli Mistrovství Evropy, Mistrovství Afriky, ale světový šampionát neměli a největší slávu nechávali na olympiádu. A najednou se ukázalo, že o atletiku mají televizní společnosti velký zájem, a tak se v roce 1983 uskutečnil světový šampionát v Helsinkách ve Finsku.

Naše výprava tenkrát získala každý den medaili, byly to celkem čtyři zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Dvě zlaté vybojovala Jarmila Kratochvílová, jednu Helena Fibingerová a jednu zlatou Imrich Bugár. Naše země se umístila jako čtvrtá na světě,“ přiblížil Škorpil.

Komentátor a emoce

Štěpán Škorpil si myslí, že sportovní komentátor má právo projevovat emoce a vysvětlil Xaverovi proč:

„Víš, na druhou stranu - zkus si představit sebe, že bys seděl u televizní obrazovky, hraje se MS ve fotbale, Česko hraje finále, dá gól a komentátor suše oznámí, že je to 1:0. Mám rád, když komentátor reaguje srdcem.“

Slovní zásobu může, podle Škorpila, komentátor používat v různých variantách. Jednou dostal za úkol komentovat i pozemní hokej, což ještě nikdy nedělal. Musel se naučit pravidla a přizpůsobit se situaci: „Neexistuje sport, který bych nechtěl nekomentovat, ničemu se nebráním.“

Usiloval o olympiádu v Česku

Sportovní komentátor bojoval za to, aby se olympiáda v Česku konala, ale prý bylo tolik hlasů proti, že dnes už to není na programu dne. Domnívá se, že by to naší krajině přineslo urychlení výstavby obchvatů, dálnic a dalších staveb, které nyní pokulhávají.

Tak alespoň jeho rodinnou dovolenou ukončí malá miniolympiáda. Bude ji trávit na Sázavě ve společnosti manželky a svých vnuček. Pro vnučky má na celý týden přichystaný rozpis. Jsou v něm například služby, kdy kdo bude vařit nebo kolonka historky, kdy budou vnučky dědečkovi vyprávět, co o prázdninách zažily.

Zajímá vás, na jaký sportovní přenos by raději Štěpán Škorpil raději zapomněl, a proč? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.