Španělská bramborová tortilla
Na bramborovou tortillu existuje řada receptů. V některých je větší množství tuku, jindy více vajec. Tortillu můžeme upravit také na vegetariánský způsob, tím, že vynecháme maso a uzeninu a do vaječné směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr. Kromě petrželky lze použít i jiné bylinky, například čerstvý tymián.
- 4 středně velké brambory
- 3 různobarevné papriky
- 1 středně velká cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- ½ pórku
- 1 lžíce másla
- 100g uzeného masa
- 100g pikantní klobásy
- 3 vejce
- 100 ml sladké smetany (stačí 12%)
- mletý pepř
- sůl
- petrželka
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3-4 mm silné. Omytý pórek, oloupanou cibuli, česnek a klobásu nakrájíme na plátky, uzené maso na nudličky. Na másle orestujeme cibuli, přidáme nakrájený česnek a nakrájené brambory a pod poklicí chvilku podusíme. Poté přidáme uzené maso a klobásu, očištěné, omyté a na proužky nakrájené papriky, připravený pórek, osolíme, opepříme a dusíme cca 5 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Mírně osolíme a pod poklicí pečeme tak dlouho než vejce ztuhnou. Můžeme též zapékat v troubě, ale v tom případě bez poklice. Před podáváním rozdělíme na porce a posypeme nakrájenou petrželkou. Tortilla dobře chutná i studená.
Příloha: čerstvá nebo sterilovaná zelenina
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.