Spalovna v pardubické nemocnici dosluhuje, čeká ji zřejmě oprava

15. srpen 2018 10:20

Spalovna nebezpečných odpadů v Pardubické krajské nemocnici se blíží ke konci životnosti. Provoz má povolený do roku 2019. Hejtmanství proto nechalo zpracovat studii a ta ukázala, že nejvýhodnější a nejlevnější bude ji opravit.

Zařízení je pro chod nemocnice naprosto nezbytné, ve spalovně se likviduje hlavně zdravotnický odpad, tedy jednorázové pomůcky, ostré nástroje jako například jehly nebo jednorázové sálové obleky, dále odpad z laboratoří a prošlé léky.

Stávající kapacita je 750 tun odpadu ročně a hejtmanství se i v programovém prohlášení zavázalo, že nebude spalovací kapacity navyšovat.

Po obnově by mohla spalovna fungovat dalších 15. Cena rekonstrukce by měla být okolo 70 milionů korun, z toho 12 milionů bude na opravu samotné budovy a 60 milionů na technologie.

V Moravské Třebové bude nová nemocnice, odkup a oprava staré by se kraji nevyplatily

Chirurgický pavilon, Nemocnice Třebíč

Pardubický kraj budovy nemocnice následné péče v Moravské Třebové nekoupí. Hejtmanství se rozhodlo, že radši postaví novou. Hlavně proto, že vlastníci objektů nemocnice chtěli částku, která je podle radních kraje příliš vysoká.

Hejtman Martin Netolický z ČSSD uvedl, že zaměstnanci spalovny se nemusí obávat o svá místa, pracovní pozice budou zachované ve stejném počtu a kraj nemá v plánu zadávat likvidaci odpadů externím firmám.

Krajští radní také hledají cestu, jak využít modernizovanou spalovnu pro všechny nemocnice v kraji, tam ale bude potřeba nejdřív vyřešit efektivnější třídění odpadu na jednotlivých pracovištích, právě proto, že nelze zvyšovat kapacitu zařízení.

Nemocnice má už stavební povolení, takže zbývá, aby zastupitelé kraje schválili uvolnění peněz a  oprava může začít.

Spustit audio