Špagety si snad každý zamiloval už jako dítě. Zkuste si je udělat zapečené se šunkou a smetanou

Čím jsou špagety tak výjimečné? Možná to je tím, že si je každý zamiluje už jako dítě. Na rozdíl od jiných těstovin je se špagetami zábava. Dají se natáčet na vidličku a největší legrace je špagetu vcucnout do úst, až omáčka stříká všude kolem.

Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety jsou zkrátka nepřekonatelné.

Špagety jsou prostě synonymem italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte. K dlouhým těstovinám se hodí jednoduché omáčky. A vy je dnes zkuste zapečené se šunkou a smetanou.

Suroviny:
1 balení špaget, 25 dkg šunky, 70 g másla, 250 ml sladké smetany, 20 dkg tvrdého sýra, sůl podle chuti, pepř podle chuti, olej

Postup:
Oddělíme polovinu másla a osmahneme na něm nakrájenou šunku. Pak zalijeme smetanou, opepříme a necháme povařit. Mezitím uvaříme špagety podle návodu, do vody přidáme kapku oleje, aby se neslepily. Když jsou hotové a okapané, vmícháme do nich zbytek másla. Do pekáčku nebo zapékací mísy pak postupně vrstvíme špagety, šunku a nastrouhaný sýr. Zapékáme v předem vyhřáté troubě asi 15-20 minut.

Špagety jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu. Jsou základní potravinou v Itálii, odkud pochází.

Název spaghetti je množným číslem italského slova spaghetto, které je zdrobnělinou slova spago znamenajícího „tenký provázek“.

Smetanové "špagety" z dýně
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.