Špagety s máslovými rajčaty
V pondělním Apetýtu se pro recept opět vydáváme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových.
Budete potřebovat:
- 20-30 ks rajčat
- 1 svazek pažitky
- pár lístků čerstvé bazalky
- ¼ ks menší cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1-2 polévkové lžíce cukru
- 3 polévkové lžíce másla
- sýr podle chuti
- 250 g špaget
Postup:
- Rajčata opláchneme, stejně jako bazalku a pažitku a česnek oloupeme.
- Rajčata si rozdělíme na měkká a tvrdá.
- Cibuli a česnek nakrájíme, česnek na plátky.
- Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce másla.
- Rozehřejeme a přidáme nasekané a nakrájené přísady.
- Necháme na mírnějším ohni pomalu restovat.
- Nakrájíme měkká rajčata, přisypeme na základ.
- Tvrdá rajčata rozpůlíme a lžičkou vybereme vnitřek, který dáme do hrnce.
- Uvaříme v osolené vodě špagety.
- Nastrouháme sýr.
- Směs v hrnci rozmixujeme, přecedíme, dosolíme a dosladíme.
- Nakrájíme tvrdá rajčata, která jsme vyčistili.
- Na velkou pánev dáme třetí lžíci másla a nakrájená tvrdá rajčata prudce orestujeme, nesmí se rozpadat.
- Přelijeme rozmixovanou rajčatovou směsí z hrnce, promícháme vsypeme špagety.
- Zlehka promícháme, přidáme sýr podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.