Soud zrušil pokutu za údajné psaní výhružných zpráv

Případ profesora brněnské Masarykovy univerzity Břetislava Horyny, který měl zasílat svému kolegovi výhružné e-maily, se vrací na začátek. Brněnský krajský soud ve čtvrtek dopoledne rozhodl, že se rozsudek Městského soudu Brno, který Horynu potrestal 50-titisícovou pokutou, ruší.

Důvodem bylo prý nedostatečné provedení důkazů. Státní zástupkyně Dagmar Veverková s tím nesouhlasí, podotýká ale, že rozhodnutí soudu je třeba respektovat. „Nyní tedy bude řízení doplněno o ty důkazy, o kterých naznal soud, že jsou potřebné,“ dodala Veverková.

Profesor filozofie Břetislav Horyna měl zasílat výhružné e-maily svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi. Ten je nejprve nebral příliš vážně, později ale dostal strach a nepříjemného pocitu ohrožení se podle výpovědi u soudu nezbavil dodnes. V mailech, které Jaroslavu Hrochovi přicházely, mu anonym například psal, že má příznaky rakoviny a brzy zemře, nebo že mu v trolejbusu někdo píchne injekci, po které ochrne. „Můj klient je nevinný, nejsou žádné důkazy,“ uvedl Horynův obhájce Michal Rezek.

Spustit audio