Soláň nenabízí jen beskydské výhledy. Objevte jeho uměleckou stránku i pověsti díky naučné stezce

Pro valašské turisty je Soláň dobře známým pojmem. Tento vrchol v srdci Beskyd však nabízí mnohem více než jen čerstvý vzduch, krásnou přírodu či úžasné výhledy.

Chcete-li vyrazit na 861 metrů vysoký kopec pěšky, pak se vám nejlépe půjde z Velkých Karlovic. Milovníci delších tras mohou vyrazit až z Rožnova pod Radhoštěm. Z obou měst vás až nahoru dopraví také autobusy, a to na zastávku Hutisko-Solanec, Čarták, Sedlo, odkud hned po vystoupení uvidíte jeden z největších symbolů tohoto místa – zvonici, jež byla postavena teprve v roce 2006 a slouží jako turistické informační centrum, ale i galerie.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Soláň je velmi oblíbeným turistickým cílem zejména díky krásným výhledům. Ty nabízí prakticky do všech stran, a za dobrého počasí je tak možné vidět jak Javorníky na československých hranicích, tak i vrcholy Moravskoslezských Beskyd, včetně Radhoště i Lysé Hory.

My vám však chceme představit hlavně zajímavou naučnou stezku přes hřeben Soláň. Ta vznikla v roce 2010 v důsledku uměleckého tvoření, jež je s tímto místem neodmyslitelně spjato. Každý rok na Soláni bývají kupříkladu sochařská sympozia, během nichž vznikají dřevěné figury, které jsou následně rozmístěny právě podél naučné stezky.

Stezka čítá celkem deset zastávek značených nejen sochami, ale také kameny, na nichž je vždy některá z valašských bájí či pověstí spojených se samotným kopcem. Pokud ji projdete celou, v nohách budete mít necelých pět kilometrů.

Bát se vyrazit rozhodně nemusíte v žádném ročním období. Během zimy si s sebou můžete vzít i běžky, za sucha zase stačí jen trocha opatrnosti ke zvládnutí celé trasy s kočárkem. Po procházce se pak můžete občerstvit v nějaké z místních hospůdek. Chcete-li poznat pravé Valašsko, rozhodněte sáhněte po kyselici, haluškách nebo borůvkových knedlících.

Lokace: Vsetínské Beskydy
Náročnost: nenáročná
Délka trasy: 5 km
Vhodné i pro rodiny s dětmi

Spustit audio

Související