Sobotní Noční linka: Vanilkové rohlíčky

16. listopad 2024

Kolik pokusů je potřeba na dokonalý tvar, který nevypadá jako bumerang? Proč rohlíčky jednoho roku drží, a druhého se rozpadají na prach? Kolik vanilky je ještě „tak akorát“ a kdy už je to moc? Jaké jsou vaše triky na rohlíčky, co se nerozpadnou při prvním dotyku?

Kolik rohlíčků se sní ještě dřív, než vůbec dorazí na stůl? Proč se tolik lidí tváří, že pečení rohlíčků je zábava, když to může být boj? Jaký je rekord v počtu plechů, které jste upekli, než byl výsledek aspoň trochu jedlý? Jaké máte zkušenosti s „experimentálními“ verzemi rohlíčků? Ořechy, bezlepek, veganské?

Téma „Vanilkové rohlíčky“ je neoddělitelně spjato s tradicí vánočního pečení, vůní vanilky a hřejivým pocitem blížících se svátků. Rohlíčky patří k ikonickým druhům vánočního cukroví, které zná snad každý, kdo kdy aspoň jednou pekl na Vánoce. I když je recept zdánlivě jednoduchý, dosáhnout dokonalých rohlíčků není tak snadné – jejich tvar, křehkost, a hlavně ta správná vůně jsou výzvou i pro zkušené cukráře. A přitom stačí tak málo, aby se nepovedly – rozdrobily, připekly, nebo nedržely správný tvar. Diskuze o vanilkových rohlíčcích často otevírají i téma dalších druhů cukroví, přesto rohlíčky, s jejich jedinečnou vůní a křupavostí, zůstávají na vrcholu oblíbenosti. Vanilkové rohlíčky představují nejen výzvu pro chuťové buňky, ale i důkaz, že i když pečení někdy provází stres, ta chuť a vůně stojí za to!

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

Bedřich |Dobrý večer pane Honzo já miluji vanilkové rohlíčky Jsou velmi dobré ale my máme na Vánoce objednáno Od každého něco za kilo chtějí 490 Kč dobrou noc
JARKA |Dobrý večer já teda vím že u nás van . rohlíčky né pěknej večer přeje jarka z orl. hor
Dobromila Atalovičová |ZMUZOU DRAVIM VAS HONZO NAS MILY MODRATORE A VSECHNY PRO MNE NEJSOU ROHLICKY PROBLEM ANI DELANIM A ANI S JIDLEM MAM VYZKOUSENY RECEPT TVORIM JE TVORITKEM NAMONTUJU HO NA STROHEK NA MLETI MASA MUZETE DELAT ROHLICKY NEBO VENCKY DO TESTA PRIDAM I KOKOS JE VYBORNE VSEM TO CHUTNA USPESNE PECENI PREJE DOBROMILA ZDAR A SILU
Helena|Moje zkušenost je- do těsta dát místo ořechů Mandle,jsou úžasné!!!
Dana|Zdravím Vás, Honzo a taky všechny posluchače. Tak si představte, že já vanilkové rohlíčky vůbec nejím, ani je nepeču. No a aby manžel nepřišel zkrátka, tak mu vždycky koupím krabičku, jenže tu musím buď koupit těsně před Vánoci a nebo je dobře schovat, protože on vezme krabičku s tím vědomím, že je to jeho a klidně by ji celou snědl třeba dneska. Takže bych je mohla kupovat pořád. Jinak maminka dělávala rohlíčky, já jí to i pomáhala, ale opravdu jsem je nikdy neměla ráda.
frantisek svaricek|DOBRÝ VEČÉR P.MACOUN A POSL.N.L.JÁ OBDIVUJU,TRPĚLIVOST MÉ MANŽÉLKY S JAKOU CHUTÍ SE VRHÁ DO PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVI. JÁ TO POZNÁM ,KDYŽ PŘÍJDU DOMU A OTEVŘU DVEŘE U DOMU A UCÍTIM TU VŮNI,PEČENÉHO CUKROVI,TAK TO VŽDYCKY MUSIM NECHAT V KLIDU PRACOVAT,PROTO ŽE TO VŽDYCKY TRVÁ PÁR DNÍ.MANŽÉLKA VŽDYCKY DĚLÁ TAK ŠEST AŽ OSM DRUHŮ CUKROVÍ,VČETNĚ ROHLÍČKŮ. TOTO CUKROVÍ NÁM VYDRŽÍ TAK ČTRNÁCT DNÍ.POSLUCHAČKY N.L.PŘEJU VÁM ,HLAVNĚ TRPĚLIVOST PŘI PEČENÍ VÁNOČNÍHO CUKROVI.ZDRAVI FRANTIŠEK Z ŽIDLOCHOVIC.
Helena Matylda |Smrkový stromek donesu domů konec vánočního shonu,zavoní rohličky zacinkaji rolničky a zazpívám vánočni písničky
Heda|Přeju všem klidný ten nadcházející krásný čas. Vždy píšu jen pár řádků,tentokrát ale musím popsat nelámavé a úžasné vanilkové rohlíčky.Buď je někteří dělají,tudíž potvrdí kvalitu.Kdo nedělá,zkuste.Uvidíte,že lepší neznáte. 28 dkg hl.mouky, 20 dkg másla(!), 8 dkg prášk.cukru a 8dkg vlašských ořechů.Těsto do chladničky do druhého dne.Potom odkrojím po částech,ze kterých postupně rukama uválím váleček,a teb rozkrájím na cca 5cm kousky.Tyto ukládám na peč.papír a samozřejmě ohnu do rohlíčku.Nedělám rozhodně velké.V troubě nabudou,jsou úhledné a buclaté.Po pár minutách upečení ještě teplé na plechu přes sítko všechny naráz pocukruju prášk.cukrem smíchaným s vanilk.cukrem. Nakonec podběračkou sbírám a odkládám do krabice.Nelámou se,naopak,budete rádi nějakému zlomenému,že můžete ochutnat. Ať se podaří!
Michal Sedlák z Myšlína|Nejlepší vanilkové rohlíčky jsou ty, které se snědly ještě před podáváním.
autor: Honza Macoun