Sníte o dovolené ve vesmíru? „Kuchyň tam je. Ale nevyvětráte si,“ směje se ředitel České kosmické kanceláře

13. červen 2019

Samozřejmě ta kuchyně nelítá jen tak v prostoru. Je součástí Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Vesmírná svačina by ale gurmány nepotěšila. Jak to? Co je ve vesmíru možné a nemožné zjišťoval Xaver Veselý od ředitele České kosmické kanceláře docenta Jana Koláře.

Nedávno se NASA rozhodla, že stanici otevře také pro soukromé společnosti a státy, které by chtěly vyslat své zástupce. ISS tvoří dvě části, které jsou sestavené z modulů. První část je technická – podpůrná – a druhá obytná. Právě v té druhé najdete kuchyni. Řízek si tam ale neusmažíte. Kvůli výparům. „Nemůžete tam větrat, to za vás dělají filtry,“ vysvětluje Kolář.

Moderátora Xavera proto zajímalo, co se tam tedy vlastně jí. „Vše, na co máte chuť. Můžete jíst ovoce, pijete kávu, čaj, můžete si uvařit polívky… všechno je v dehydrovaném stavu,“ odpovídá ředitel. To ve zkratce znamená jídlo z pytlíku. Když si chcete pochutnat, musíte pytlík napustit vodou a obsah promíchat.

Česká kosmická kancelář se zabývá propagací kosmických aktivit v České republice. Pořádá osvětové a vzdělávací akce pro veřejnost a podporuje také studenty. Funguje od roku 2003.

Letos nás čeká jedno kulaté výročí. 20. července 1969 se Američané dostali na Měsíc. Rozhodně to ale není jen americká věc. „Američané všude deklarovali, že je to ve jménu celého lidstva. Není to tak, že by si Měsíc nárokovali pro sebe.“

Stopy astronautů z Apolla 17 na Měsíci vyfotografovala sonda LRO

A co teorie, že na Měsíci vůbec nebyli a celé video z přistání byl podvrh? „To je naprostá hloupost,“ odmítá jasně Kolář. Jeden důkaz za všechny? Existuje družice, která lítá okolo Měsíce a pořizuje podrobné snímky jeho povrchu. Na fotografiích je vidět lunární modul a stopy astronautů.

Hlavu vzhůru!

Brzy se možná na Měsíc podíváme znovu. „V současné době se hodně říká: ‚Ano, Měsíc je zastávkou na cestě na Mars. A na Měsíci se dá naučit spousta věcí, ke kterým se potom bude muset na Marsu sáhnout. Pojďme to zkusit.‘ Američané v tom jsou lídři, ale Amerika sama v tuhle chvíli nemá všechny podklady pro to, aby to zopakovala.“

Pokud vás zrovna cesta do vesmíru neláká, má Jan Kolář tip na tradičnější zábavu. Dívejte se během dovolené na nebe!

Čím dál jste od města, tím toho na noční obloze vidíte víc, protože vás neomezuje světelné znečištění. A ne každé světlo je hvězda. Zahlédnout můžete také ISS. „Vypadá jako nejjasnější hvězda, která vždycky letí od západu k východu. Podle toho ji poznáte,“ popisuje Xaverovi ředitel České kosmické kanceláře.

autoři: Luboš Xaver Veselý , had
Spustit audio

Související