Smetanové lišky

podle paní Mirky

Suroviny:

500 g lišek
1 malá cibule
50 g másla
špetka kmínu
mletý pepř
200 ml husté kysané smetany
petrželka
citrónová šťáva
sůl

Postup:

Větší houby nakrájíme na plátky, menší necháme vcelku a povaříme je v mírně
osolené vodě. V nádobě rozehřejeme máslo a zpěníme na něm jemně nakrájenou
cibuli. Přidáme povařené a okapané houby, mírně osolíme, okmínujeme,
opepříme a pod pokličkou dusíme tak dlouho, až jsou lišky měkké. Na závěr
zalijeme hustou smetanou, ochutíme citrónovou šťávou a přivedeme k varu,
dále již nevaříme. Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu k pečením nebo samostatně s vařenými brambory a
vařeným nebo dušeným masem.

Celková doba přípravy 1/2hodiny
2 – 4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.