Smetanová omáčka se ztracenými vejci

podle Mirky Kuntzmannové.

Staroplzeňský recept

Suroviny na 4 - 6 porcí:

  • 500 ml vody
  • 500 ml kysané smetany
  • 6 vajec
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • ocet
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • kopr

Postup:

Koření povaříme několik minut v osolené a okyselené vodě. Potom koření vyjmeme a zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou moukou. Omáčku přivedeme k varu a opatrně do ní rozklepneme čerstvá vejce tak, aby zůstala pohromadě, a uvaříme je na hniličku, tj. asi 4 minuty.

Hotový pokrm můžeme ochutit najemno nakrájeným koprem.

Doporučená příloha: brambory na loupačku nebo pečivo.