Sledovaný případ přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti. Žalobce žádá sedm let vězení

21. listopad 2018

Oba obžalovaní, Martin Skalický a Miloš Zezula, však vinu popírají.

Státní zástupce Leo Foltýn navrhl dnes u zlínského krajského soudu dvěma mužům sedmileté vězení za ozbrojené přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti ze září 2015. Oba obžalovaní, Martin Skalický a Miloš Zezula, však vinu popírají. Prostřednictvím svých obhájců žádají zproštění obžaloby. Mužům hrozí v případě odsouzení za loupež a poškození cizí věci až 12 let vězení. Rozsudek by měl být vynesen 5. prosince.

Za možný motiv k loupeži považuje žalobce Zezulovu značně nepříznivou finanční situaci, kdy proti němu bylo v době přepadení prodejny vedeno sedm exekucí. Uvedl také, že Skalický nemá prokazatelné alibi. Na místě činu navíc kriminalisté podle státního zástupce identifikovali pět průkazných pachových stop Skalického a osm v případě Zezuly. Ve své závěrečné řeči Foltýn uvedl, že se podařilo shromáždit ucelený řetězec nepřímých důkazů, které svědčí o vině obžalovaných.

Čtyři měsíce od zběsilé jízdy v myší díře v Uherském Hradišti. Řidič je ve vazbě, policie čeká na posudky

Myší díra v Uherském Hradišti

Na začátku července vjel v Uherském Hradišti pětatřicetiletý řidič z Hodonínska do podchodu pod železniční tratí v Husově ulici.

Skalický se Zezulou dnes u soudu znovu zopakovali, že jsou nevinní. "V životě jsem v (Uherském) Hradišti v klenotnictví nebyl," řekl Skalický. V podobném duchu hovořil i Zezula. "Já jsem na místě činu vůbec nebyl," uvedl Zezula, což dnes u soudu potvrdilo také několik jeho bývalých spolupracovníků. Oba obžalovaní se shodli na tom, že celé řízení a jeho medializace negativně poznamenala jejich osobní i rodinný život a práci.

Zezula už dříve uvedl, že se jeho pachové stopy na místo mohly dostat prostřednictvím kriminalisty, s nímž vede dlouholetý spor o majetek. Podle Skalického mohly být jeho pachové stopy na místo přeneseny v rukavicích, které u Zezuly zapomněl. Zezulova obhájkyně uvedla, že pachové stopy byly v případu provedeny neprůkazným a nezákonným způsobem. Podle obhájce Skalického jde o osamocený nepřímý důkaz svědčící proti jeho klientovi, na jehož základě nemůže být odsouzen.

Dva muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015 krátce před polednem. Z místa činu poté ujeli na motocyklu, kterému dominovala žlutá barva. Ještě předtím však zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet. Jeden z nich utrpěl střelné poranění nohy, druhý měl zraněné oči od střepů z rozbitých dveří prodejny.

Lupiči se pokusili společnosti, která prodejnu vlastní, způsobit odcizením šperků škodu přes 1,2 milionu korun. V odnesení věcí z místa činu jim však zabránili zmiňovaní svědci. Desítky tisíc korun činila škoda na zařízení prodejny. Státní zástupce proto pro obžalované žádá kromě nepodmíněného trestu i povinnost zaplatit odškodné majiteli zlatnictví, zraněným mužům a pojišťovně, a to v celkové výši přesahující 850 000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související