Slaný koláč s karotkou
Připravte si s Apetýtem slaný koláč s karotkou.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 dl vody
- špetka soli
na náplň:
- 1 kg mrkve
- 1 vejce
- 100 g smetany na vaření
- 1 stroužek česneku
- svazek petrželky
- sůl a pepř
Postup:
- Křehké těsto uděláme tak, že si přesejeme mouku na vál, uprostřed uděláme důlek.
- Změklé máslo rozkrájíme, přidáme do mouky a zpracujeme.
- Přilijeme vodu a vypracujeme těsto, ze kterého uděláme bochánek.
- Takto vytvořené těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v lednici odpočinout alespoň půl hodiny.
- Na karotkovou náplň si oškrábeme mrkev, nakrájíme ji na kolečka a povaříme ve slané vodě doměkka, což je asi 10 minut.
- Těsto vyválíme, rozložíme na pekáč vyložený pečicím papírem a poklademe ho připravenou mrkví.
- Ušleháme vejce se smetanou, solí, pepřem, lisovaným česnekem a najemno posekanou petrželkou.
- Směs nalijeme rovnoměrně na vrstvu mrkve.
- Pečeme v troubě asi 40 minut.
- Koláč můžeme servírovat teplý i studený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.