Škvarková pomazánka
Zima, brzký budíček, míchání horké krve, vaření ovaru, vůně masa, jelítek i sádla. Tak to je obrazový a možná i aromatický kolorit zabíjačky, který dodnes na mnoha místech patří k zimním měsícům. A i když se dnes při slově vepřové sádlo mnozí ošívají, dříve bylo nezbytným základem kuchyně.
Na škvarkovou pomazánku z Vlčnova budete pootřebovat:
- 250 g škvarků
- 1 střední cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 větší sterilovaná okurka
- 1 vejce
- sůl
Postup:
- Škvarky namelem najemno a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a natvrdo uvařené vejce.
- Pomazánku spojíme lžíci plnotučné hořčice a podle chuti přisolíme.
Na Uherskohradišťsku připravují pomazánku trochu jinak.
- 250 g škvarků
- 150 g sádla
- sůl
- Škvarky pomeleme na mlýnku, přidáme sádlo a osolíme.
- Natíráme na chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.