Škroupův dům v Osicích na Královéhradecku se nejspíš přeci jen dočká oprav a tedy své záchrany

16. březen 2024 08:20

Královéhradecký kraj našel cestu k dohodě s obcí Osice na tom, jak zachránit chátrající Škroupův dům. Poté, co pro desítky let opuštěnou a chátrající budovu ze 30. let minulého století nenašlo využití hejtmanství, se o ni za finančního přispění Královéhradeckého kraje postará obec. A kus historie obce nezmizí. Objekt by měla obec během pěti let opravit.

Čtěte také

„Vybíral na to, dá se říct, skoro celý národ. Skládaly se na to tady obce a sebraly hodně peněz. Nejdříve to mělo být jen na pomník Františka Škroupa, ale po celé republice se vybralo tolik finančních prostředků, že to dalo i na tento dům,“ popisuje pan František z Osic, že Škroupův dům není pro místní jen tak ledajaká stavba.

Připomíná nejslavnějšího zdejšího rodáka, autora hudby k české státní hymně, a zmizet by podle místních prostě neměl. V minulosti už dům zažil ledacos, fungoval třeba i jako kino, tehdy biograf. „Za komunistů se tady promítaly jen samé sovětské filmy, tak ta návštěvnost upadala. Plesy se tu pořádaly a představení školních divadel.

Paní Zdeňka, která na Škroupův dům v Osicích vidí z okna, se o záchranu domu postarala nemalou měrou.

Čtěte také

Byla jednou z organizátorek petice, která přesvědčila zastupitele obce, že bourat - což byl před lety původní plán - by se nemělo. „Aby se Škroupův dům zachoval a sloužil lidem. Protože tady nic není. Žádné vyžití. Škola pořádá plesy a dětské karnevaly ve Lhotě. Tak by byla škoda o ten dům přijít.

Od té doby, co je Škroupův dům opuštěný, láká nezvané návštěvníky. Paní Zdeňka s panem Františkem, kteří ho mají doslova na dosah, ho hlídají. „Když tam nějaký člověk byl, tak si nikdo nedovolil tam vlézt. Byli i případy, že přijeli o půlnoci autem čtyři mladí kluci a dobývali se do Škroupáku. Že prý je to zajímá a chtěli by si to vyfotografovat.

Teď už je všechno zase na dobré cestě - připravena je smlouva o smlouvě budoucí, kterou projednala rada kraje a kterou už schválilo zastupitelstvo v Osicích.

Čtěte také

„Řeší základní věci ohledně přípravy stavby, protože se v současnosti provádí prováděcí projektová dokumentace, ze které se konečně dozvíme nějaké náklady, které na to všechno budou zapotřebí. A ještě je tam nějaká drobná úprava stavebního povolení, říká nezávislý starosta Stanislav Bydžovský.

Hejtmanství počítá s tím, že včetně projektové dokumentace zaplatí kolem 50 miliónů, obec dodá 15 dalších. A za tyto peníze dostane nové kulturní a společenské centrum. „Přestěhuje se sem obecní úřad. A dále by se sem přestěhovala pošta, pamětní síň a přistavělo by se nějaké zázemí sálu. Ten by se pak provozoval, dodává starosta Osic Stanislav Bydžovský.

Pokud smlouvu ještě na konci března schválí zastupitelé, mělo by být do pěti let hotovo.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související