Sklízíte ovoce a chcete ho dát zkapalnit do pálenice? Udělejte to ještě letos. Spotřební daň poroste

26. říjen 2023

Na podzim sklízíme na zahradách plody své práce a mezi ně patří zejména ovoce. Můžeme ho přeměnit na kompoty, mošty, marmelády a když máme kde, také na zimu uskladnit. Další z možností je jeho přeměna na ovocnou pálenku v ovocné pálenici.

V Česku najdete 580 pálenic. Na litr 100% alkoholu (tedy 2 litry 50% pálenky) potřebujete 20 kg dobře vyzrálých švestek, 33–35 kg hrušek a kolem 30 kg jablek.

„Ovoce si může dát do pěstitelské pálenice vypálit každý, kdo má zahradu a má tam ovocné stromy. Podle přístupové dohody České republiky do EU byla na takto zpracované ovoce dána 50% spotřební daň z alkoholu proti normální spotřební dani,“ říká Václav Šitner, čestný prezident Unie destilatérů ČR a také majitel ovocné pálenice v Blatné.

Systém neobelstíte

V dnešní době je spotřební daň 324 Kč za litr 100% alkoholu. V pěstitelské pálenici tak pěstitel zaplatí pouze 162 Kč za litr 100% alkoholu. Kontrolu této spotřební daně provádí celní úřad. Každý pěstitel musí vyplnit čestné prohlášení před odevzdáním ovoce do pálenice. Limit na pěstitele je 30 litrů 100% alkoholu – tedy 60 litrů ovocné 50% pálenky s touto sníženou spotřební daní. Pokud stanovený limit překročí, musí zbytek nad tento limit doplatit do plné spotřební daně.

Celý systém je dobře zdigitalizovaný. Pokud by pěstitel zbytek nadúrody odvezl do jiné ovocné pálenice s tím, že se to nepozná, mýlí se. Celníci to uvidí. Rozdíl nad tento limit by musel zaplatit majitel ovocné pálenice, a pak ho následně vymáhat na nepoctivém pěstiteli.

Cena za vypálení litru 50% ovocné pálenky

V České republice jsou dva druhy pěstitelského pálení. Na Moravě si kvasy z ovoce dělají většinou pěstitelé sami, a pak je přivezou přímo do pálenice. Podle technologie pálenice tak mohou mít ovocnou pálenku pouze ze svého ovoce. V Čechách přiveze pěstitel své ovoce do pálenice, tam se rozdrtí, spolu s ovocem dalších pěstitelů, přemění na kvas a zpracuje. Podle jeho požadavků mu buď pálenku stočí do kanystrů nebo lahvují.

Pálenice dříve používaly jako zdroj tepla uhlí nebo dřevo. Se změnou životního prostředí přešly na ekologičtější plyn a elektřinu. Obě tyto komodity letos výrazně zdražily. Plyn zdražil 3x až 4x, elektřina 2x až 3x, ale k ní přibyly další poplatky za modernizaci sítí a podobně, takže ve spoustě případů je elektřina na čtyřnásobku ceny ve srovnání s roky 2021 a 2022. To se projevilo i na ceně za zpracování ovoce. Proto se cena jednoho litru 50% lihoviny pohybuje – podle druhu pálenice – od 190 do 230 Kč. V tom je započítaná i spotřební daň a DPH. Vyrobenou pálenku doma nechte odležet alespoň rok. Destilát si odpočine a zjemní se mu chuť.

Pálenice jedou na plno. V Hradci Králové vám udělají pálenku třikrát přepálenou!

Vládní úsporný balíček a ovocné pálenice

Pokud chcete ušetřit, dejte své ovoce zkapalnit do ovocné pálenice ještě letos. Podle vládního úsporného balíčku se v příštím roce zvýší spotřební daň o 10 %, v roce 2025 o dalších 10 % a v roce 2026 o 5 %. Nárůst tedy není slibovaných 25 %, ale skutečných 33 %, o které zaplatíme za vypálení pálenky více. Jenom v příštím roce se tedy spotřební daň zvýší o 16 Kč za litr 100% alkoholu.

Podle čestného prezidenta Unie destilatérů ČR Václava Šitnera to bude i ohrožení pro majitele pálenic. Po severských státech tak budeme mít nejvyšší daň pro lihoviny. Pak se nám začne vyplácet kupovat tyto lihoviny v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovensku, Polsku, a stát tyto daně stejně nevybere.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio