Skicentra v Pardubickém kraji zahajují plný provoz, sněhu je dost

22. prosinec 2018 06:07

Lyžařská střediska v Pardubickém kraji zahajují plný provoz, většina jejich kapacit je od pátku v provozu. Podmínky jsou více než dobré, sněhu je hodně a vydrží i přes avizované oteplení během vánočních svátků.

Skiareál v Dolní Moravě na Orlickoústecku otevřelo v pátek celý areál kromě sjezdovky Slamník, která je v horní části kopce. Provoz letos zahájí nová sjezdovka a nová restaurace Skalka. Do sezony provozovatel areálu investoval kolem 200 milionů korun. „Zájem lyžařů byl přes týden poměrně slušný. Na svátky jsme nachystaní,“ řekl obchodní manažer společnosti Sněžník Martin Palán.

Sněžná děla jedou. Vlekaři chtějí otevřít do Vánoc

Zasněžování už začalo

Vlekaři začali se zasněžováním sjezdovek. I když je počasí pro výrobu technického sněhu ideální, nemohou v některých resortech pustit děla naplno.

Hlineckou sjezdovku vyzkoušeli první lyžaři minulou sobotu. Plný provoz začíná o víkendu. Na svazu je 70 centimetrů sněhu. Areál si koupil pět nových děl pro umělé zasněžování, která jsou podle provozovatele úspornější při spotřebě vody. Sníh vyrábějí při minus dvou či třech stupních Celsia.

„Rozšířili jsme dětský svah. K dispozici bude prostor pro sáňkování a bobování pro ty, kteří ještě na lyžích nejezdí,“ řekl Robert Vokáč ze skicentra. Sníh podle něj vydrží i větší oteplení, které avizují meteorologové.

Skiresort Buková hora na Orlickoústecku zahájil provoz dnes otevřením sjezdovky Mlýnická. V sobotu otevře sjezdovku Třebovskou. „Podmínky jsou výborné. Veškeré služby běží,“ řekl Petr Toman.

Loni středisko začalo provoz o více než týden dříve. „Museli jsme dodržovat průtok vody v potoku, nemohli jsme jet na 100 procent výkonnosti děl. Jeli jsme na 30 až 40 procent, tím se zasněžování významně natáhlo,“ dodal Toman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související