Skalku nejlépe zalijete vlastním potem

13. duben 2019

To je letitá zkušenost, kterou potvrzuje i Michal Fišer ze ZOOcentra v Srdově na Litoměřicku.

Před časem mu totiž Zoocentrum vyhořelo a pohled na zpustošené okolí byl hodně smutný. Michal to nechtěl nechat jen tak a začal budovat skalky. Miluje Středomoří a zvolil tedy rostliny z této oblasti. Málokdo ví, že i středomořské rostliny ve své domovině občas zažijí mráz – pravda, nic extrémního, ale jsou schopné přežít i v našich zeměpisných šířkách.

Požadavky

Středomořské i jiné skalničky jsou vesměs velmi nenáročné – jediné, co jim vadí, je kyselá a nepropustná půda. Milují hlinitopísčitou půdu a libují si ve společnosti vápence, který dodává zásaditost. Nečekají ani na zálivku ani na přihnojování, naopak – sucho a málo živin je vede k bohatému a hojnému kvetení.

Kameny

To je základ skalky a mnohem přirozenější je, když skalničkář zvolí jeden druh, aby to nevypadalo jako mineralogická sbírka. Odborníci doporučují volit kameny z okolí a neumisťovat je příliš pravidelně. Kameny klademe naplocho, tak, aby „vyrůstaly“ z půdy, v dolní části skalky by měly být kameny větší –  jako je to v přírodě. Při rozmisťování myslíme i na to, že kameny budeme potřebovat jako nášlapné plochy při budoucí péči o rostlinky, měly by být stabilní.

Výběr rostlin

Záleží i na oslunění – na hodně suchá stanoviště se bude hodit třeba mateřídouška, lomikámen vždyživý, koulenka chlupokvětá, netřesky a další suchomilné rostliny. Do polostínu bude vhodnější dlužicha krvavá, trávnička přímořská, zběhovec výběžkatý nebo dymnivka žlutá. Vyplatí se nejdřív něco nastudovat a respektovat místní podmínky. A pokud nemáte zrovna velkou zahradu, můžete si udělat miniskalku třeba v kamenném korytě.

Zlaté rady na konec

  1. Než začnete skalku zakládat, pečlivě místo zbavte plevelů – povrchových i těch hluboko kořenících, jinak se budete stále trápit s prorůstajícími vetřelci.
  2. Pokud možno vyberte místo dál od listnatých stromů, abyste každý podzim nemuseli pracně vybírat listovou nadílku.
  3. Potřebujete víc trpělivosti, než sazeniček! Časem se skalničky rozrostou a vyplní veškerou volnou plochu.
Spustit audio