Silný kašel vás může zavést až k fyzioterapeutovi. Jak správným dýcháním odstranit dušnost a bolest žeber?

25. duben 2024

Nachlazení, rýma a silný kašel trápí v současné době naši populaci. Dlouhotrvající respirační onemocnění může vést k bolestem v oblasti žeber, šíjových svalů, dušnosti. Následky dokáže zmírnit fyzioterapie.

„Když máme delší dobu kašel, stává se, že se přetěžují šíjové svaly na krku a blokují se žebra. Pacienti přicházejí s bolestmi v okolí žeber a bránice. V tom případě pomůže správné dýchání, které se táhne jak červená nit celou mou praxí,“ říká chrudimská fyzioterapeutka Vendula Vrbová.

Naučte se jednoduše dýchat břichem

Sedněte si s napřímenou páteři, opřete nohy o podlahu. Položte si ruku na horní břicho – tedy místo mezi spodními žebry a pupíkem -  a snažte naplnit přiloženou ruku nádechem a s výdechem zase vypustit. Důležité je nadechovat se a vydechovat nosem a netlačit na dýchání. Celý nádech a výdech musí být klidný.

Fyzioterapeutka Vendula Vrbová

„Pokud se naučíte tímto způsobem dýchat, zlepšíte si elasticitu hrudníku a tělo bude odolnější vůči kašli, celkově se dostanete do lepší kondice. Pro mě je toto dýchání už samozřejmostí, nemusím na něj myslet. Na začátku je ale potřeba toto provádět vědomě,“ radí fyzioterapeutka.

Dušnost zaženete pomocí ubrousku

Velkým problémem po překonání nachlazení bývá dušnost. Nemůžete tzv. dodechnout nebo máte neustálé nutkání kašlat. I na to má fyzioterapeutka Vendula Vrbová osvědčenou vychytávku.

„Na dušnost mám skvělou pomůcku, kterou je obyčejný papírový kapesníček. Opět se posaďte s narovnanými zády, nohama se opřete o zem. Kapesníček si dejte před obličej, spodní okraj by měl být ve výšce rtů. Nadechněte se nosem a dlouhým, jemným výdechem odfukujte spodek kapesníčku. Vydržte co nejdéle. Není to silový výdech, naopak jemný a dlouhotrvající výdech, který jde až z hloubky břicha, tedy přes bránici. Tím si uvolníte horní šíjovou oblast, kde jsou pomocné výdechové svaly. Místo nich více zapojujete bránici a hluboké břišní svaly. A pozor, v tomto případě vydechujte ústy,“ radí fyzioterapeutka.

Jak uvolnit dutiny a jak zmírnit bolest žeber po silném kašli? Další jednoduchou vychytávku, která vychází z metody Ludmily Mojžíšové, si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související