Silnice ve Vejprnicích je pro chodce bezpečnější

12. září 2005

Zejména bezpečný přechod dětí do školy a lidí v obci zajistí nový devítisetmetrový průtah ve Vejprnicích u Plzně. Nová silnice od Křimic až k výpadovce na Plzeň má tři přechody pro chodce s chráněnými ostrůvky. Křižovatka Křimická-Plzeňská, kde se často stávaly dopravní nehody ve směru od Křimic a Tlučné, se rozšířila a zpřehlednila.

Jak uvedl starosta Petr Váchal, podél celého průtahu jsou chodníky, které původní silnice z Křimic neměla, a matky s kočárky se tak pohybovaly mezi auty. Právě na pokračování této silnice směrem na Tlučnou srazilo v minulých dnech auto sedmiletou místní holčičku, která vyvázla s oděrky a pohmožděninami. Nová silnice vede na hustě obydlené Hornické sídliště a k území s masivní výstavbou rodinných domků. Přes průtah chodí polovina ze 200 dětí z místní základní školy. Cesta přes satelitní obec Plzně je frekventovaná, jezdí po ní velký počet těžkých nákladních vozů. "Pokud se něco stane na dálnici z Rozvadova před sjezdem na Plzeň, tak řidiči směřující na Karlovy Vary sjedou na Nové Hospodě nebo v Nýřanech, kde navíc využívají levnou pumpu, a jedou přes Vejprnice.

Přechod pro chodce

Starosta potvrdil obavy místních lidí, že nová silnice může ve směru od Křimic do centra svádět k rychlé jízdě. Silnici III. třídy ale nelze podle něj osazovat zpomalovacími prahy nebo vlnami, které se povolují pouze na místních komunikacích.

chodec na silnici

Na stavbě za 19 milionů korun, kterou financoval hlavně kraj, se obec podílela 3,6 milionu korun. Vybudovala chodníky, kanalizaci a přeložku plynu pod vozovkou.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio