Sešity s poznámkami zlodějů pomáhájí trutnovským kriminalistům při vyšetřování vykradačů garáží

22. únor 2018

Desítky vloupání do garáží mají na svědomí muž a žena z Mělnicka. Kradli po celém Česku, nejvíce případů policie eviduje v Královéhradeckém kraji. O uplynulém víkendu je dopadli trutnovští kriminalisté a teď zveřejnili k případu podrobnosti. Mimo jiné ukázali i sešity, které si zloději vedli. A pro vyšetřování jsou velmi důležitou součástí.

„Vlastně to V je velký komplex garáží, M je malý komplex garáží, M+ je trošku větší komplex garáží, ale nedosahuje velikosti velkého komplexu," ukazuje Petr Hrach z vyšetřovacího týmu pečlivě vedené sešity, do kterých si zloději psali adresy garáží a další věci.

„Budeme muset vyhodnotit tento zápisník a věřím, že to číslo krádeží určitě není konečné. Nedokáži v této chvíli řici, v jakém rozsahu to bude. Kolik garáží. V těch notýscích je přibližně 1100 adres měst a ulic v rámci celé republiky," naráží vyšetřovatel na to, že počet 80 vykradených garáží pravděpodobně není konečný.

Dvojice loupila celkem v 7 krajích. Kromě Královéhradeckého například také v sousedním Pardubickém a Libereckém, dále ale třeba také na Vysočině nebo v Plzeňském kraji. Nejvíce brala pneumatiky.

„Když bylo v garáži něco jiného, tak to také brali. Našli jsme tam potápěčkou výstroj, sekačky, motorový člun, vrtačky, všechno možné nářadí," vysvětluje Petr Hrach.

Podle kriminalistů způsobili zloději škodu přes 2 miliony korun.

Desítky vloupání do garáží mají na svědomí muž a žena z Mělnicka

Muž, který byl už v minulosti třináctkrát za krádež odsouzen, se k těmto vloupáním do garáží přiznal a aktuálně je ve vazbě. S policií spolupracuje i jeho partnerka, ta je stíhána na svobodě.

Kriminalisté teď potřebují pomoc od lidí, kterým od jara 2015 do této doby někdo vykradl garáž.

„Velmi by nás zajímaly informace od těch potencionálních poškozených k těm ukradeným věcem. Jestli je poznají. My je zveřejníme na našich internetových stránkách, kde budou fotografie kradených věcí. My budeme rádi, když se nám přihlásí majitelé, abychom byli schopni ztotožnit konkrétní věci a místa, odkud ty věci pochází," říká ředitel Královéhradecké krajské policie David Fulka.

Oba dopadené zloděje může soud poslat až na 8 let do vězení.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související