Sekaná s kapustou

Pokrmy z mletého masa byly, jsou a věřím, že i dále budou oblíbené. Abychom si pochutnali, je třeba dbát na kvalitu použitého masa. Máme-li možnost, umeleme si ho raději sami.

Sekaná s kapustou

Suroviny:

300 g mletého vepřového masa
300 g mletého hovězího masa
300 g čerstvé kapusty
2 housky namočené ve vodě
1 cibule
2 vejce
50 g slaniny
1 stroužek česneku
1 lžička majoránky
½ lžičky mletého pepře
sůl
sádlo na pečení
strouhanka

Postup:

Očištěnou kapustu krátce povaříme a na sítu ji necháme okapat. Potom ji společně s namočenými a vymačkanými houskami umeleme. Oba druhy mletého masa smícháme. Přidáme na malém množství sádla orestovanou nakrájenou cibuli, umletou kapustu a housky, utřený česnek, koření, na kostičky nakrájenou slaninu a vejce. (Část bílku si ponecháme na potření sekané). Osolíme a dobře promícháme. Z hmoty vytvoříme šišku, kterou přeneseme do sádlem vymazaného pekáče, potřeme bílkem a v předehřáté troubě upečeme dočervena.

Příloha: brambory v různých úpravách, saláty, čerstvá nebo nakládaná zelenina

Z této masové hmoty můžeme tvořit také karbanátky, které obalíme ve strouhance a na sádle z obou stran usmažíme.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň