Sauna pomůže s bolestmi kloubů i hlavy, také snižuje riziko cévních onemocnění

8. únor 2022

Odborná lékařská studie ukázala, že čím častěji její účastníci chodili do sauny, tím více u nich klesalo riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby. A to až o 18 procent. Je ale nutné dodat, že šlo o lidi zdravé, kteří si stav svého srdce saunováním preventivně zlepšili, a že navštěvovali saunu po dobu deseti let minimálně třikrát týdně. Na to asi málokdo z nás nachází čas. I občasné saunování ovšem přináší lidskému tělu prokazatelné benefity.

„O sauně by se toho dalo říct spoustu. I když budu mluvit jen o tom, co je prokázané, protože my jako vědci vždy hledáme pro všechno důkazy, tak saunování má určitě dalekosáhlé pozitivní účinky,“ potvrzuje kardioložka Eva Kociánová.

Kromě příjemného zážitku přináší saunování snížení rizika cévních onemocnění, jako je třeba vysoký krevní tlak nebo ischemická choroba srdeční. „Máme důkazy, že také zlepšuje neurokognitivní onemocnění, což bychom si mohli představit jako demenci. Určitě je sauna dobrá jako prevence plicních onemocnění,“ uvádí lékařka.

„Saunování zlepšuje kloubní potíže. Existují dvě studie o tom, že snižuje intenzitu bolesti hlavy. A pro nás kardiology je pecka to, že dohledatelné důkazy nasvědčují tomu, že saunování je spojeno se snížením rizika náhlé smrti a celkové úmrtnosti,“ doplňuje.

Čtěte také

Tělo můžeme prohřát jak suchým teplem z finské sauny, tak vlhkým teplem z páry. „Když je vzduch vlhčí, stačí nižší teplota k tomu, abychom se začali potit. Je to příjemnější pro naše průdušky a sliznice, ale chtěla bych před párou varovat v tomto covid období. Z mikrobiologického pohledu je to trošku semeniště. Bacily mají rádi vlhko a teplo, takže spousta wellness zavírá tyto saunové provozy. Určitě by tam neměl chodit nachlazený člověk, můžeme se tam snadněji nakazit než v suché sauně,“ upozorňuje.

Pro pacienty s vysokým krevním tlakem je šetrnější takzvaná infrasauna. „Doporučuje se, ale ještě toho o ní mnoho nevíme. Je to taková mladší sestra té finské sauny. Přišla k nám z Japonska až v 70. letech minulého století, zatímco finská sauna je daleko starší, a ten princip vyhřívání je úplně jiný. Používá keramický zářič, který produkuje infračervené záření pronikající až několik centimetrů pod pokožku. Účinky tím pádem asi nebudou úplně stejné jako u klasické sauny a pořád se studují,“ uvádí Eva Kociánová.

Odborné zdroje ale podle ní už potvrzují šetrnost infrasauny pro kardiovaskulární systém. „Uvádí se také, že zlepšuje svalovou regeneraci u sportovců, protože lépe prohřeje svaly. Zároveň se o infrasauně píše, že je šetrnější vzhledem k zachování počtu a hybnosti spermií u pánů,“ doplňuje.

Celý rozhovor s kardioložkou Evou Kociánová na téma saunování si poslechněte online.

Spustit audio

Související