Salon vín ovládne chardonnay

19. leden 2009

V prostorách Národního vinařského centra ve Valticích vybrali naši přední degustátoři 100 nejlepších vín, která budou po další rok součástí prestižní kolekce Salonu vín ČR. Ta shromažďuje a k veřejné degustaci nabízí vždy stovku aktuálně nejlepších produktů tuzemských vinařů.

V letošním roce se do výběru přihlásilo rekordních 485 vzorků od 109 vinařských firem z Moravy a Čech. "Přihlásit své víno do Salonu vín může tradičně každý vinař, jehož víno obdrželo nominace na některé z nominačních soutěží," vysvětlil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. "Novinkou letošního ročníku je divoká karta. Každý vinař, který obdržel alespoň jednu nominaci do soutěže, mohl do Salonu vín přihlásit mimo nominovaných vín ještě jedno další víno ze své produkce."

Do prestižní stovky se nakonec z odrůd dostalo nejčastěji chardonnay, z ročníků byla nejúspěšnější vína z roku 2007. Hodnocení letos předsedal profesor Vilém Kraus: "Je vidět, že kvalita vín předkládaných k hodnocení Salonu se rok od roku zlepšuje, a zvlášť to je vidět letos, kdy zejména u vín z ročníku 2007 se dají vybrat vína skutečně vysoké jakosti nejen u bílých, ale i u červených".

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění vinařům proběhne 27. února ve Valticích. Vinaři, jejichž vína se umístí mezi 100 nejlepšími víny ČR, si budou moci svá oceněná vína označovat medailí s logem "Salon vín ČR 2009". Nový ročník veřejné degustační expozice Salonu vín ČR 2009 bude pro veřejnost poprvé otevřen v sobotu 28. února 2009. "Návštěvníci budou moci všechna vína ochutnat v rámci několika typů degustačních programů - buď využijí nejoblíbenější tzv. volné degustace, nebo některý z programů řízených vyškoleným sommelierem," připomněl léty osvědčený systém Pavel Krška.

V loňském roce 8. ročník Salonu vín ČR 2008 tuto expozici navštívilo okolo 10 tisíc návštěvníků. Ochutnat nejlepší vína přijel mezi jinými významnými návštěvami také prezident České republiky Václav Klaus. V uplynulém roce byla stálá kolekce Salonu vín zpestřena také letní prezentační akcí mladých vín, která významným způsobem uspěla na některé z našich či zahraničních soutěžích vín. Podobné prezentační akce nad rámec kolekce Salonu vín budou v degustační expozici Salonu vín i v roce 2009.

autor: hon
Spustit audio