Salmonela v mražených kuřatech ve zlínské nemocnici nebyla. Zdroj nákazy hygienici hledají

26. březen 2019 15:31

Salmonelózou ve zlínské krajské nemocnici onemocnělo podle posledních informací 68 lidí, 38 pacientů a 30 zaměstnanců.

Všichni lidé jedli 14. března stejný oběd, kuřecí maso s rýží. Ve zbylých mražených kuřecích stehnech však salmonela nebyla. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

"Z laboratorních analýz provedených jak ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě, tak i ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci nebyla potvrzena bakterie rodu salmonela v žádném vzorku ze zmražených kuřecích stehen, které byly v době šetření k dispozici. Klinický materiál od nemocných byl odeslán do laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně k bližší identifikaci, aby mohl být dohledán případný zdroj nákazy," uvedla Ševčíková.

Onemocnění se již nešíří, vzrůstající počty nemocných v minulém týdnu byly dány dohledáváním dalších nemocných. V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti.

Problémy se u nemocných objevily po šesti až 72 hodinách od konzumace. "Epidemie probíhala pod obrazem středně těžkých potíží. Klinický průběh a nástup onemocnění je vždy dán velikostí požité dávky a imunitním stavem organismu," uvedla Ševčíková.

Zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Nemocnice ihned zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolováni od ostatních hospitalizovaných. "Veškerý zdravotnický personál, který onemocněl salmonelózou, byl vyřazen z činností epidemiologicky závažných do tří negativních odběrů stolic na bakteriologické vyšetření. V kuchyňské části i v jejím zázemí bylo nařízeno provedení sanitace a dezinfekce. Vedoucí stravovacího provozu byla poučena o nezbytnosti zajištění důsledného dodržování zásad osobní i provozní hygieny při přípravě pokrmů ze strany personálu kuchyně," uvedla Ševčíková.

Věcí se zabývá také zlínská policie, která přijala trestní oznámení.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související