Salát z quinoi po thajsku

Jsou tu páteční apetýtové recepty a s nimi opět Letní exotika, tedy lehké letní pokrmy, s Kristýnou Misákovou. Dnes pro vás máme recept na Salát z quinoi po thajsku s Edamame boby a kešu ořechy.

Budete potřebovat:

  • 250 g quinoi
  • 250 g mražených edamame lusků (lze koupit v asijských obchodech)
  • 200 g baby karotky
  • 3 šalotky
  • 2  papriky
  • ½ hrnku nesolených nepražených kešu ořechů
  • ¼ hrnku arašídového másla
  • špetka chilli
  • olej z pražených sezamových semínek
  • hrst koriandrových lístků
  • šťáva ze dvou limetek
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 3  lžíce sojové omáčky 
  • 1 lžička vinného octu
  • 1 a ½ lžíce javorového sirupu nebo agáve sirupu

Postup:

  1. Nejprve si uvaříme quinou.
  2. Dáme do hrnce asi tři díly vody na jeden díl quinoi a vaříme dokud quinoa nevypadá, jakoby naklíčila.
  3. Poté propláchneme quinou pod studenou vodou v sítu.
  4. Dáme ji do mísy a smícháme s menším množstvím sezamového oleje.
  5. Zrnka se pak nelepí.
  6. Přidáme větší špetku soli a chilli.

Kešu ořechy dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct na 180 stupňů. Pečeme do zezlátnutí a po vychladnutí je nahrubo posekáme nožem.

  1. Lusky s Edamame boby spaříme horkou vodou a asi po 10 minutách vodu slijeme a vyloupeme boby z lusků.
  2. Šalotku nakrájíme najemno.
  3. Mrkev a papriku na libovolné kousky.
  4. Na pánvi rozpálíme sezamový olej a na něm opečeme cibulku dozlatova a poté přidáme mrkev, papriku a edamame boby.
  5. Zhruba 7 minut dusíme.
  6. Hotovou směs přidáme ke quinoi a přimícháme koriandr a nasekané kešu ořechy.

Příprava dipu:

  1. Smícháme arašídové máslo, sirup, sojovou omáčku, zázvor, šťávu z limetky a vinný ocet a vše důkladně promícháme.
  2. Jednu třetinu dipu vmícháme do hotového salátu a zbytek dipu nalijeme až na servírované porce.
  3. Podáváme ihned, nebo necháme vychladit. 
zdroj: Kristýna Misáková