Šachy na čerstvém vzduchu. V Litomyšli čekají u veřejných šachových stolků fronty

25. květen 2022 09:28

Lidé v Litomyšli si nově můžou zahrát šachy v centru města u sdílených šachovnic. V Mariánské ulici najdou hned dva nové venkovní stolky. Jednoduchý nápad láká doslova zástupy lidí, kteří někdy dokonce musí čekat, až na ně přijde řada.

Šachové stolky Litomyšl, to je iniciativa, za kterou stojí Vlastimil Pešina. „Povedla se skvělá věc, já šachy hraju od dětství, hrával jsem závodně, nyní už jenom rekreačně. Chtěl jsem mít možnost hrát šachy venku na čerstvém vzduchu, ideálně v centru Litomyšle. A to se povedlo, dneska tady sedíme a hrajeme.“

Pro figurky ke zmrzlináři

Figurky si můžou lidé půjčit naproti v cukrárně u místního zmrzlináře Jiřího Fišera. „Tenhle nápad se mi strašně líbil a chtěl jsem ho podpořit, a tak jsem koupil dvě sady krásných figurek, které si můžete vypůjčit u mě v cukrárně. Od 1. června budou mít lidé možnost si figurky vypůjčit i v místním muzeu za vratnou zálohu nebo si můžou přinést svoje,“ vysvětluje od šachového stolu zmrzlinář.

„Jsem velice spokojený s tímto nápadem, jsem tady prakticky denně od té chvíle, co se tady postavily ty stolky. Fakt na tom čerstvém vzduchu je to úžasné,“ říká jeden ze spokojených hráčů.

Podle autora nápadu Vlastimila Pešiny jsou šachové stolky plné vytížené. Často totiž bývají oba stolky obsazené a další lidé čekají na uvolnění hrací plochy. „V tuto chvíli jsou ve výrobě držáky na šachové hodiny. Jakmile budou přimontovány, tak máme v plánu vytvořit zahajovací šachový turnaj v blitz šachu.“

Organizátoři iniciativy chtějí do budoucna v Mariánské ulici osadit ještě tři další šachové stolky.

Spustit audio

Související