S dětmi do hor i prašné stepi. Rodina Zigáčkových brázdila Kazachstán a Kyrgyzstán na kole

23. leden 2023

Třítisícová sedla „Nebeských hor“, tedy kyrgyzského Ťan-šanu, a prašná step Kazachstánu. To vše zvládla cyklocestovatelská rodina Zigáčkových z východních Čech. Nový díl podcastu Casablanca je tak o rodinném cestování a Střední Asii.

„Preferujeme při cestování východní země a Kyrgyzstán byl můj dlouholetý sen,“ říká Markéta Zigáčková, která je podle svých slov hlavním iniciátorem rodinných dovolených, o kterých se ale sluší mluvit spíš jako o cykloexpedicích. Čtyřčlenná rodina vyráží vždy na kolech. Minulé léto padla volba právě na Střední Asii. Najezdili tam 2500 kilometrů, nocovali ve většině případů ve stanu.

Zase takový blbý země!

„Kazachstán jsme si ke Kyrgyzstánu přibrali, aby to nebylo moc jednotvárné,“ dodává o zemi, do které se cestuje velmi málo. „Když jsme doma plán představili dětem, obracely oči v sloup. Zase takový blbý země,“ dodává se smíchem k plánování dovolených s dospívajícími ratolestmi, kterým je šestnáct a čtrnáct let a jejich ochota jezdit s rodiči klesá.

Markéta Zigáčková

„Do Kazachstánu na kole jeďte, jen pokud snesete alespoň stopadesátkrát denně odpovídat na otázky odkud a kam jedete. Jeďte tam, pokud trpíte pocitem nezájmu o svou osobu,“ napsala s humorem Markéta na konto samotného Kazachstánu na svém Facebooku ještě v průběhu cesty.

Třítisícová sedla Ťan-šanu i prašná step

Rodina Zigáčkových každý rok vyráží na pět až šest týdnů trvající expedici. Evropu společně projezdili už dříve, jak o tom společně mluvili v rozhovoru o cestování s cyklovozíkem, malými dětmi a prvních tisících rodinných kilometrů. Právě o rodinných konstelacích a zážitcích z prašné stepi i třítisícových horských horských sedlech Ťan-šanu mluvila Markéta Zigáčková v novém díle cestovatelské Casablanky.

Cestovatelský a outdoorový podcast Radia Wave oslaví 17. narozeniny! Přijďte 10. února do Kasárny Karlín, kde na vás od 19 hodin čeká série zábavných minipřednášek od cestovatelů a cestovatelek. Line-up postupně představujeme na facebookové události i stránce Casablanky. Vstup je zdarma a bez nutnosti rezervace, všichni jsou vítáni!

Cykloexpedice a rodinná dovolená v jednom. Zigáčkovi vyrazili do Kazachstánu a Kyrgyzstánu
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka