Přejeli Kubu na koloběžkách. Měli často hlad, ale ještě těžší bylo fungovat jako partneři

21. duben 2024

Na cuba libre zapomeňte! Veronika Jiříčková a Marek Balicki přejeli Kubu na koloběžkách. Co na tom bylo nejtěžší? Nedostatek jídla na ostrově, nebo partnerské soužití a odlišné tempo dvou zkušených cestovatelů, kteří byli dosud zvyklí fungovat sólo?

Veronika Jiříčková má Neklidné nohy. Marek Balicki je Záchranář na cestách. Oba cestovatelé se dali dohromady a na přelomu roku vyrazili na Kubu s plánem přejet ji na koloběžkách.

Za necelých 80 dní se to podařilo. Nebylo to ale snadné. Kvůli zdravotním potížím, nedostatku potravin na ostrově, ale taky kvůli partnerské souhře. Oba byli totiž doteď zvyklí cestovat sami a přizpůsobit celý den svému tempu i svým prioritám. „A možná u toho i zůstane,“ potvrzují v rozhovoru pro Casablancu cestovatelský podcast Radia Wave.

Ne že by jídlo na Kubě nebylo dobré. Ono prostě občas nebylo

Jaká je Kuba pro koloběžkáře? Jídlo i drinky jsou výborné, ale na mnoha místech ostrova se nedají vůbec pořídit. „Často jsme měli opravdu hlad. Vedlo nás to k tomu, že kdykoli byla možnost, tak jsme nakupovali nebo si dali jídlo, protože co bude dál, bylo nejisté,“ líčí Veronika Jiříčková. „Cuba libre je navíc sice nápoj jako úplné emblém, ale na celém ostrově není k dostání opravdová cola, takže na něj můžete zapomenout,“ dodává Marek Balicki.

Silniční provoz na ostrově není vzhledem k nedostatku pohonných hmot hustý, ale řidiči Veronice připadali dost neohleduplní. Markovi Balickému to ve srovnání s jinými státy Asie nebo Jižní Ameriky připadalo v pohodě. Marek měl pomalejší tempo a koloběžku o dost těžší, mimo jiné proto, že vozil víc vody. Každý se chtěl fotit a odpočívat někdy jindy. A kdo pil víc, když byl nedostatek pitné vody? Oba cestovatelé se se smíchem přou o některé detaily své expedice.

Jaké to je přejet Kubu na koloběžce? Je lepší se vydat z východu na západ, nebo obráceně? Který národní park byl zklamáním a který si naopak Veronika Jiříčková a Marek Balicki užili? Poslechněte si vyprávění v nové epizodě cestovatelského podcastu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.