Rýžový nákyp se špenátem
Dnes budeme kombinovat rýži, špenát, vajíčka a slaninu nebo šunku. Jde o nákyp ze surovin, které máme většinou doma, a jídlo, které nasytí i velkou rodinu.
Předvaříme si velký hrnec rýže a další postup nám poradí zdatná kuchařka Martina Sejkorová.
250 g rýže basmati
špenátové listy
plátky slaniny nebo šunky, cca 150 g
1 kelímek smetany
3 vejce
strouhaný parmezán
sůl, pepř
„Máme uvařenou rýži a uvařený špenát. Nemusíme ho nějak vařit ani nemusí být ochucený, stačí ty listy spařit, aby změkly, a skládáme do pekáčku vrstvu rýže, na to dáme plátky slaniny, na to vrstvu špenátu nebo těch změklých špenátových listů, a na to dáme zase rýži. Vrstvíme dokola a ideálně je končit rýží,“ vysvětluje kuchařka.
„Zalijeme smetanou s rozšlehanými vajíčky, přisolíme, dáme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Můžeme sypat strouhaným parmezánem a je to taková chuťovka i pro muže, díky slanině,“ usmívá se.
Pro nás, kdo jsme zvyklí na kombinaci špenátu a brambor, je v tomto nákypu rýže možná překvapivá, ale určitě všechno dohromady zapečené v troubě k sobě jde báječně.
Související
-
Slané muffiny z černé rýže
Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.
-
Pečená brambora s tvarohem a koprem
Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.
-
Těstoviny po lotrinsku
Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.