Rychlé a zdravé pomazánky
Recepty na chutné pomazánky od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Pomazánka z pečeného česneku
Suroviny:
2 až 3 paličky česneku
citrónová šťáva
hrst nadrobno nasekané petrželky
zakysaná smetana
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Paličky česneku podélně rozpůlíme a stroužky posolíme a potřeme olejem. Zabalíme do alobalu a pečeme při 180 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Stroužky by měly mít světle hnědou barvu a změknout.
2. Ostrým nožem je ještě teplé po upečení vytlačíme ze slupek a v misce utřeme. Přidáme nasekanou petrželku, citrónovou šťávu a smetanu, dochutíme a zpracujeme v pomazánku.
Řepné chipsy se sýrovou čepicí
Suroviny:
2 oloupané červené řepy
1 krémový sýr typu žervé
strouhaný sýr s modrou plísní
trouchu čerstvého rozmarýnu
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Řepu tence nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle na plátky a potřete olivovým olejem. Zlehka osolte a opepřete, můžete dochutit kmínem. Plátky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi tři čtvrtě hodiny při 175 stupních dokřupava.
2. Mezitím v misce vyšlehejte krémový sýr, nivu a rozmarýn a dochuťte solí a pepřem. Po upečení řepy každý plátek ozdobte sýrovým krémem, nebo krémovým kozím sýrem.
Pomazánka z avokáda
Suroviny:
2 zralá avokáda
nakládaná kapie
cherry rajčátka
malá cibulka
čerstvý koriandr
citrónová šťáva
1 až 2 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmene pecku a vydlabeme dužninu. Nakrájíme na malé kousky a rozmačkáme v hmoždíři, nebo v misce vidličkou.
2. Přidáme nasekaný koriandr, nadrobno nakrájenou kapii, rajčátka a malou cibulku. Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Pomazánka z pečeného lilku
Suroviny:
1 střední lilek
1 větší paprika
lžíce rajského protlaku
stroužek česneku
cibule
sůl, pepř
Postup:
1. Lilek nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky, papriku rozčtvrtíme a vše potřeme z obou stran olejem. Osolíme, opepříme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 45 minut při 180 stupních. Z papriky po opečení sloupneme slupku a vše necháme povychladnout.
2. Poté rozmixujeme společně s prolisovaným česnekem a rajským protlakem. Dochutíme solí, pepřem a nadrobno nakrájenou cibulkou. Před namazáním necháme vychladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.