Rychlé a zdravé pomazánky

Recepty na chutné pomazánky od naší redaktorky Zuzky Plíškové.


Pomazánka z pečeného česneku

Suroviny:
2 až 3 paličky česneku
citrónová šťáva
hrst nadrobno nasekané petrželky
zakysaná smetana
olivový olej
sůl, pepř

Postup:
1. Paličky česneku podélně rozpůlíme a stroužky posolíme a potřeme olejem. Zabalíme do alobalu a pečeme při 180 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Stroužky by měly mít světle hnědou barvu a změknout.

2. Ostrým nožem je ještě teplé po upečení vytlačíme ze slupek a v misce utřeme. Přidáme nasekanou petrželku, citrónovou šťávu a smetanu, dochutíme a zpracujeme v pomazánku.


Řepné chipsy se sýrovou čepicí

Suroviny:
2 oloupané červené řepy
1 krémový sýr typu žervé
strouhaný sýr s modrou plísní
trouchu čerstvého rozmarýnu
olivový olej
sůl, pepř

Červená řepa, zelenina (ilustrační foto)

Postup:
1. Řepu tence nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle na plátky a potřete olivovým olejem. Zlehka osolte a opepřete, můžete dochutit kmínem. Plátky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi tři čtvrtě hodiny při 175 stupních dokřupava.

2. Mezitím v misce vyšlehejte krémový sýr, nivu a rozmarýn a dochuťte solí a pepřem. Po upečení řepy každý plátek ozdobte sýrovým krémem, nebo krémovým kozím sýrem.


Pomazánka z avokáda

Suroviny:
2 zralá avokáda
nakládaná kapie
cherry rajčátka
malá cibulka
čerstvý koriandr
citrónová šťáva
1 až 2 stroužky česneku
sůl, pepř

Avokádo, salát, potraviny, vegetarián (ilustrační foto)

Postup:
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmene pecku a vydlabeme dužninu. Nakrájíme na malé kousky a rozmačkáme v hmoždíři, nebo v misce vidličkou.

2. Přidáme nasekaný koriandr, nadrobno nakrájenou kapii, rajčátka a malou cibulku. Nakonec dochutíme prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.


Pomazánka z pečeného lilku

Suroviny:
1 střední lilek
1 větší paprika
lžíce rajského protlaku
stroužek česneku
cibule
sůl, pepř

03431361.jpeg

Postup:
1. Lilek nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky, papriku rozčtvrtíme a vše potřeme z obou stran olejem. Osolíme, opepříme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 45 minut při 180 stupních. Z papriky po opečení sloupneme slupku a vše necháme povychladnout.

2. Poté rozmixujeme společně s prolisovaným česnekem a rajským protlakem. Dochutíme solí, pepřem a nadrobno nakrájenou cibulkou. Před namazáním necháme vychladit.

autor: ČRo Brno