Rybník Prádlo milují vodní ptáci. Jejich svět můžete sledovat ze stezky rákosím

6. červen 2017

Chtěli byste se projít suchou nohou těsně nad vodní hladinou? Na rybníku Prádlo nedaleko Boru na Tachovsku to možné je, a to díky unikátní pozorovací dřevěné lávce. Úzká stezka se klikatí skrz rákosí a nabízí několik skrytých zastavení pro pozorování vodního ptactva. Hnízdí a žije tady opravdu velké množství ptáků.

Pokud sem přijdete ve dne, vaše chůze vyruší neuvěřitelné množství divokých kachen. V organizovaných houfech se začnou prodírat skrz rákosí a prchat na otevřenou vodní hladinu. Kromě nich určitě zahlédnete i labutě a divoké husy.

Rybník Prádlo vodní ptáci milují. Loví tady například moták pochop, který má jméno podle zvláštního způsobu letu při lovu ryb. Poblíž hnízdí také orlovec říční nebo orel mořský. Z dalších zástupců ptačí říše je k vidění i čáp bílý, volavka popelavá a další, spatříte je ale pouze, pokud jste dostatečně trpěliví.

Už samotná procházka těsně nad vodní hladinou je přesto nevšedním zážitkem. Stezka vznikla primárně pro ornitology a fotografy, kteří si chtěli pořídit snímky vodních ptáků. Rozhodně není určena pro široké masy turistů, a proto k rybníku Prádlo nevede ani žádná značená turistická trasa.

Na Prádle žijí stovky kachen

Pokud si sem naplánujete výlet a budete se chovat tiše a ohleduplně, nebudete litovat. Nejkrásnější jsou prý západy a východy slunce, které klidnou vodní hladinu zalijí nádhernými barvami. Z Boru vyrazte buď pěšky směrem na Stráž a obec Nový Dvůr nebo z druhé strany po silnici směrem na Borovany. Pokud byste jeli vlakem, stačí vystoupit na železniční zastávce Bor.

autor: Pavel Halla
Spustit audio