Rybí salát
V kuchyni s rybářem Milanem Rozsypalem. Na jeho rybí salát potřebujete rybí filety, které postupně naložíte ve dvou marinádách.
Na Rybí salát budete potřebovat:
- 2 kg rybích filet (např. z kapra, drobné ryby, atd. – nevykostěné i s kůží)
První část přípravy:
- Silné rybí filety (2–3 cm) upravíme tak, že je v nejsilnějším místě několikrát prořízneme, aby marináda vnikla do hloubky masa.
- Takové opatření pomáhá rozložit jemné kosti, ke kterým by se marináda obtížně dostala.
- U tenkých filet (do tloušťky masa cca 1 cm) je nařezávání masa zbytečné. Marináda pronikne masem i bez jeho úpravy.
- Připravené filety vložíme do kameninové mísy a zalijeme marinádou složenou z:
- ½ l octa
- ½ l vody (převařené a vychlazené)
- 120 g soli
Zatížíme a necháme zaležet 4-5 dnů v chladném prostředí.
Druhá část přípravy:
Připravíme druhou marinádu složenou z:
- 1 l vody
- 200 ml octa
- 20 g soli
- 7g cukru
- 6 kuliček pepře
- 2 kuliček nového koření
- 2 kuliček jalovce
- 1 bobkového listu
- Dvě větší cibule nakrájíme na kolečka, popř. přidáme i mrkev nakrájenou na kolečka.
- Vše povaříme a necháme vychladnout.
- Mezitím, než nám marináda vychladne, vytáhneme rybí filety z prvního nálevu.
- Odstraníme z nich kůži a velké kosti.
- Menší kosti jsou měkké a téměř rozpuštěné.
- Maso nařežeme na drobné kousky a vložíme do druhé nescezené a vychlazené marinády.
- Navíc přidáme 3 kyselé okurky nakrájené na kolečka. Kdo má rád pikantní saláty, může přidat i celou feferonku.
- Vše necháme zaležet v chladnu 2–3 dny.
Třetí část přípravy:
- Vytáhneme maso z druhé marinády a nakrájíme ho na kousky.
- Spolu s ním nakrájíme na kousky i zeleninu z marinády.
- Přidáme jednu najemno nasekanou cibuli.
- Dále přidáme sterilovaný hrášek nebo kukuřici.
- Můžete přidat i nakrájenou papriku nebo sterilované zelí.
- Vše trochu osolíme a opepříme.
- Nakonec všechno smícháme s majonézou nebo tatarkou.
- Po důkladném promíchání necháme salát zaležet v chladnu.
- Podáváme s pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.