Rybí filé se zeleninou a bramborami
Velmi jednoduchá příprava ryby. Tento recept je rychlý a chutný, navíc v něm využijeme i sezónní zeleninu. Pokrm, který je vhodný jako lehký letní oběd či večeře, který snadno připravíte i v páře.
- 400 g rybího filé
- 2 vyzrálá rajčata
- 1 paprika
- 100 g žampiónů
- 1 menší pórek
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce nastrouhaného sýra
- mletý pepř. sůl
- 500 g brambor
- 70 g másla
- 1 vrchovatá lžíce najemno nakrájených oblíbených bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, tymián, saturejka)
Rybí filé omyjeme a osušíme. Použijeme-li mraženou rybu, nerozmrazujeme ji.
Zeleninu a houby očistíme a nakrájíme.
Rajčata a žampióny na plátky, papriku a pórek na kolečka.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o síle cca 3 mm. Nové brambory neloupeme, necháme je ve slupce.
Rybu vložíme do pekáče, nebo zapékací mísy, osolíme, opepříme, potřeme rajčatovým protlakem a poklademe připravenou zeleninou a žampióny.
Brambory mírně osolíme a naskládáme kolem obložené ryby po obvodu nádoby. Podlijeme velmi malým množstvím vody, pokapeme rozpuštěným máslem, přiklopíme poklicí a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně 35–40 minut.
Hotový pokrm vyjmeme, rozdělíme na porce a brambory posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenými bylinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.