Ruský boršč
Je podzim, dny začínají být chladné a nepřívětivé a proto je dobré zahřát se dobrou polévkou. Červená řepa, která je nesmírně zdravá, je sklizená a proto se dnes pustíme do přípravy pravého ruského boršče. Existuje nepřeberné množství receptů.
Ruský boršč
Suroviny:
300 g předního hovězího masa
300 g vepřového plecka
1 cibule
160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 větší brambor
100 g vařené červené řepy (lze použít i sterilovanou)
250 g hlávkového zelí
70 g rajčatového protlaku
bobkový list
10 kuliček pepře
2 lžíce másla nebo oleje
trochu octa
trochu cukru – podle chuti, sůl
2 dl zakysané smetany
petrželka nebo kopr
Postup:
Omyté maso vložíme do studené osolené vody spolu s pepřem a bobkovým listem. Pomalu vaříme. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájený oloupaný brambor. Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a zelí. Řepu najemno nakrájíme a orestujeme ji zvlášť.
Takto připravenou zeleninu přidáme do vývaru spolu s nakrájeným masem a rajčatovým protlakem. Podle chuti okyselíme, dosolíme, případně mírně osladíme a povaříme ještě 10 minut. Každou porci posypeme najemno nakrájenou petrželkou, eventuelně koprem. Smetanu podáváme zvlášť.
Tento boršč má také vynikající vegetariánskou verzi – jednoduše vynecháme maso.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.