Ruské pirohy
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 30 až 40 ks:
- 600 g polohrubé mouky
- cca 200 ml teplého mléka
- 20 g droždí
- 80 g rostlinného tuku
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- sůl
- 300 g mletého masa (polovina vepřového, polovina hovězího)
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 natvrdo uvařená vejce
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěný tuk, vykynutý kvásek, připravený z několika lžic mléka, droždí a cukru, a ve zbylém mléce rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něj placku o síle 0,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 8 až 10 cm. Do jejich středu dáme trochu náplně, těsto přeložíme a okraje k sobě dobře přitiskneme. Velmi dobře lze použít k tvořítko na taštičky.
Pirohy naskládáme na plech, vyložený pečicím papírem, pomažeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat kmínem, lněným semínkem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě je dozlatova upečeme. Výborné jsou horké i studené.
Příprava náplně:
Najemno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Do mírně prochladlé směsi vmícháme nakrájená natvrdo uvařená vejce a promícháme.
Pirohy můžeme plnit i jinými náplněmi, např. zeleninovými, rybími, zelnými, vaječnými, apod.
Celková doba přípravy cca 150 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.