Rozhlasové vlny z Brna přiblíží srpen 1968. Zavzpomínají Ulrych, Rychetský či Polívka

20. srpen 2018

Věděli jste, že když ve filmu Pelíšky Stella Zázvorková budí Miroslava Donutila slovy „Vy pitomci, pusťte si rádio!“, inspirovala autory skutečná událost ze života Bolka Polívky?

Je to jen jedna drobnost, která u příležitosti 50. výročí událostí ze srpna 1968 zazní v následujícím týdnu na vlnách Českého rozhlasu Brno. A přinese ji osobně Bolek Polívka spolu s dalšími vzpomínkami na tu dobu.

Za mikrofon usednou i další výjimeční hosté – třeba předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ale i hudebník Petr Ulrych, který tehdy složil píseň „Zachovejte klid“. A v brněnském rozhlase exkluzivně připomene okolnosti vzniku tohoto protestsongu.

Výňatek z publikace Ludmily Sýkorové

Ve výroční den, 21. srpna, vyzve ke vzpomínkám i Zdeněk Junák ve speciálu svých Srdcovek. A krátce po nich zazní i výjimečná rozhlasová hra „Včera, dne 20. srpna...“. Účinkují v ní například David Novotný, Vojtěch Dyk, Miroslav Krobot, Tatiana Vilhelmová, Marek Holý, Lukáš Hlavica, Dušan Sitek, Libor Vacek a další.

Vzpomínat budou i samotní rozhlasáci, kterým události zasáhly do životů. Nejen když lidé ukrývali názvy ulic, aby sovětské jednotky nenašly rozhlasové budovy, ale také když před vysílacími studii stály obrněné vozy nebo když zněly výhružky odpálení vysílačů.

Beethovenova ulice a pasáž TYPOS

„Snažili jsme se najít zajímavé momenty. Na 21. srpna jsme upravili i hudební podobu vysílání, našli jsme skladby, které tehdy zněly - a které se lidem vryly do paměti. Byli jsme až překvapení, kolik toho mohou říci i teď,“ popsal vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

Současní rozhlasoví reportéři hledali i v terénu další příběhy spojené s tou dobou. Mapovali dění na hranicích, nemoci odrovnávající sovětské vojáky, nápisy na zdech i osudy obětí. A s pamětníky znovu vyrazili do ulic.

Dnešní Jezuitská ulice (dříve Chorázova)

Mimochodem, témata roku 1968 se promítnou i do ranní soutěže Českého rozhlasu Brno Jak se u nás mluví. Slůvka spojená s tou dobou zazní třeba z úst Jana Wericha, Ivy Janžurové nebo třeba Gustáva Husáka.

Podíváme se i za elitními vojáky, kteří nechtěli vydat základnu v Holešově. A připravena jsou i další překvapení, která události roku 1968 připomenou.

Nenechte si tento týden ujít

* Ve velkém rozhovoru zavzpomínají na události srpna 1968 třeba předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo zpěvák Petr Ulrych.

* V čase 10:10 budou v jednotlivých dnech vzpomínat na tehdejší události třeba Bolek Polívka, Vlasta Grycová nebo Ivana Slabáková. Výjimka bude jen v úterý – to zazní speciální rozhlasová hra nazvaná „Včera, dne 20. srpna...“

* V úterý večer přineseme ve speciálu „Den na Moravě před 50 lety“ záznam pořadu, který k výročí připravil hudební redaktor Jan Dalecký a ve středu ve stejném čase zase nahrávku besedy s elitními výsadkáři, kteří nevydali svá holešovská kasárna a naopak se chystali k aktivnímu zásahu.

* Naším hostem bude třeba novinář Jiří Šigut, kterého tehdejší postoj stál kariéru nebo právník Jiří Machourek, který pak hájil řadu disidentů (čtvrtek 17.35).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka